Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Replica van eeuwenoude manuscriptkaart verloot in Wilnis

'Kunst & Ambacht' in De Ronde Venen tijdens Open Monumentendag

DE RONDE VENEN – Afgelopen weekend waren de monumenten in de gemeente speciaal voor Open Monumentendag opengesteld voor publiek. Tijdens de opening in Wilnis verlootte wethouder Erika Spil een kopie van een eeuwenoude handgetekende manuscriptkaart van De Ronde Venen onder de donateurs van het crowdfundingproject rond deze bijzondere kaart.

manuscriptkaart derondevenen

Tijdens Open Monumentendag konden liefhebbers in de gemeente meer dan tien locaties bekijken. Wethouder Erika Spil gaf zaterdag 12 september om 12.00 uur bij de Ontmoetingskerk in Wilnis het officiële startsein van Open Monumentendag in De Ronde Venen.

Bij de Ontmoetingskerk was een replica van een bijzondere manuscriptkaart van De Ronde Venen uit 1782 aanwezig. Deze is door de wethouder verloot onder de donateurs die hebben bijgedragen aan het crowdfundingproject rondom de kaart. De winnaar, dhr. Westerouen van Meeteren, was helaas niet aanwezig om de kaart in ontvangst te nemen. De organisatie zal contact met hem opnemen. Binnen in de Wilnisse Ontmoetingskerk konden geïnteresseerden een expositie van Fotoworkshop De Ronde Venen bekijken met foto’s van locaties op de manuscriptkaart, zoals de Bijleveld, de Stokkelaarsbrug en Wavershoek.

De unieke handgetekende manuscriptkaart dook vorig jaar ineens op. Het origineel wordt bewaard in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen in Breukelen. De ‘Nieuwe Kaart van de Groote Rondeveense Polders’ is gemaakt door Gerbrand Praalder, landmeter van het Hof van Utrecht. Op de kaart zijn de grenzen en oppervlakten van de verschillende polders weergegeven, waarvan de meeste nog steeds worden gebruikt. Aan de zijkanten zijn de adellijke wapenschilden van de heren Heemraden getekend.

In de Dorpsstraat in Wilnis kwamen het thema Kunst & Ambacht en geschiedenis letterlijk samen. Kunstenares Jenneke van Wijngaarden van Dorpsacademie Mus & Muzen had een grote manuscriptkaartkleurplaat gemaakt die bezoekers konden inkleuren.

De komende tijd worden verschillende activiteiten georganiseerd rond de manuscriptkaart. De foto-expositie en een informatie-expositie reizen de komende maanden door de gemeente. Verder vindt op zaterdag 26 september de kinderfietstocht ‘Het Mysterie van de Missende Hoek’ plaats. Er is nog plek; deelnemers van de tocht rond de Vinkeveense Plassen kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. door hun naam, adres en telefoonnummer door te geven.

Over Venen op de Kaart
De gemeente organiseerde Open Monumentendag in samenwerking met Venen op de Kaart. Op www.venenopdekaart.nl kunnen liefhebbers monumenten opzoeken en zelf informatie plaatsen. Het platform kwam in 2013 tot stand en is een initiatief van Museum De Ronde Venen, Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen. Op www.venenopdekaart.nl is informatie over het culturele erfgoed van De Ronde Venen en omgeving te vinden. Historische Vereniging De Proosdijlanden en de Historische Kring Abcoude Baambrugge verrichten het onderzoek.

 Open Monumentendag logoVenen op de kaart logo

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.