Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Venen op de Kaart naar Bibliotheek Mijdrecht

Expositie over Militair Erfgoed op reis in De Ronde Venen

DE RONDE VENEN – Venen op de Kaart reist langs dorpen in de gemeente. De expositie van de erfgoedportal, die dit jaar in het teken staat van Militair Erfgoed, is de aankomende maanden te zien bij de Bibliotheek Mijdrecht.

logo VenenopdeKaart fc

Bij binnenkomst kunnen geïnteresseerden in de Bibliotheek Mijdrecht historische foto’s en informatie bekijken die betrekking hebben op het Militair Erfgoed in de gemeente. De expositie is onderdeel van www.venenopdekaart.nl. Bezoekers vinden op deze website lokale monumenten en kunnen zelf informatie online plaatsen. Ook staan er op de site wandel- en fietsroutes die langs bijzondere plekken leiden, zoals bijvoorbeeld de forten in de gemeente.

De expositie verhuisde deze week van het Servicepunt in Vinkeveen naar de Bibliotheek Mijdrecht, waar deze tot eind maart te bezichtigen is. De komende tijd zijn er hier banners met teksten en foto’s te bekijken. Een informatiezuil, die onderdeel vormt van de expositie, biedt bezoekers toegang tot www.venenopdekaart.nl. De expositie zal in 2015, net als het afgelopen jaar, langs alle dorpen in de gemeente reizen.

Eerste Wereldoorlog

In 2014 was het honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Daarom staat erfgoedportal Venen op de Kaart een jaar lang in het teken van Militair Erfgoed. Op Fort Abcoude werd in september 2014 tijdens Open Monumentendag de opening hiervan verricht door wethouder Erika Spil.

De Bibliotheek Mijdrecht is gevestigd aan de Dr. J. van der Haarlaan 8 in Mijdrecht en is geopend van maandag tot en met donderdag van 12.00 tot 18.00 uur, op vrijdag van 12.00 tot 20.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 15.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheekavv.nl.

Erfgoedportal venenopdekaart.nl is een initiatief van Museum De Ronde Venen, Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen en de Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen.Historische Vereniging De Proosdijlanden en de Historische Kring Abcoude Baambrugge hebben het historisch onderzoek verricht. De website is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuur Fonds, Rabobank Rijn en Veenstromen, Provincie Utrecht en grafisch ontwerpbureau Tweed.

Venen op de kaart

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.