Inventarissen SSW

Categorie: De Bilt
Geschreven: woensdag 05 september 2018 09:35
Gepubliceerd: woensdag 05 september 2018 09:51
Geschreven door Virginia
Hits: 4864

In 2011 heeft de Stichting Samenwerkende Woningenbouwverenigingen (SSW) een deel van haar oud-archief overgedragen aan het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. De SSW is opgericht als samenwerkingsverband van de Vereniging ter verbetering der volkshuisvesting ‘Patrimonium’ (vanaf 1915), Woningbouwvereniging ‘Sint Joseph’ (vanaf 1916) en de Algemene Biltse Woningbouwvereniging (ABW) (vanaf 1917/1918). De inventarissen van de woningbouwverenigingen zijn nu via onze website beschikbaar.

De archieven van de drie woningbouwverenigingen bieden een prachtig beeld van de beginjaren van de drie verenigingen. Vooral het archief van de ABW is redelijk compleet bewaard gebleven. De eerste jaren van de ABW stonden hoofdzakelijk in het teken van de bouw van Tuindorp. In de correspondentie met de architect en de gemeente kunnen we lezen hoe de plannen tot stand kwamen, over de moeilijkheden tijdens de bouw en de problemen met de eerste bewoners, die veel meer vrijheid gewend waren dan de woningbouwvereniging wilde geven.

Voor het inzien van de stukken kunt u van dinsdag t/m donderdag tussen 9.00 en 16.00 uur terecht op onze studiezaal in Breukelen. Op woensdag werken wij alleen op afspraak. Privacy gevoelige stukken zijn niet openbaar. Dit geldt met name voor financiële stukken in combinatie met gegevens over de huurders.

Heeft u hulp nodig bij het doorzoeken van de inventaris? Komt u dan gerust langs.

Link naar de inventarissen.