Archiefdienst RHCVV verzamelt informatie voor Coronacollectie

Categorie: Nieuws
Gepubliceerd op vrijdag 27 maart 2020 12:53
Geschreven door Roosmarijn Ubink
Hits: 5282

Bouw mee aan het archief over de coronacrisis

We leven in een uitzonderlijke tijd die veel mensen nog lang zullen herinneren: de sluiting van horeca, scholen, musea en theaters. De stille straten, het thuiswerken en thuis les krijgen. Bruiloften en begrafenissen die op vreemde en verdrietige manieren plaatsvinden. De gedesinfecteerde winkelkarren en plastic schermen bij de kassa’s in de supermarkten. Hierover wordt veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar er worden ook briefkaarten gestuurd, pamfletten opgehangen in winkels en foto's en films gemaakt. Voorlopig bevinden wij ons nog even midden in de coronacrisis, en midden in het maken van geschiedenis.

Over 100 jaar lezen onderzoekers over de corona-epidemie van 2020, en zowel overheidsarchieven als particuliere archieven zullen dan van groot belang zijn voor hun onderzoek. Om deze reden willen wij, het RHCVV, samen met andere archiefdiensten en erfgoedinstellingen een (digitaal) archief op te bouwen over het coronavirus en de gevolgen daarvan voor Nederland en onze regio in het bijzonder. Om deze informatie veilig te stellen roept het RHCVV de hulp in van inwoners van de gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp.

Waar zijn we naar op zoek?
We zijn op zoek naar informatie en materiaal dat iets zegt over de invloed van het coronavirus op het (dagelijks) leven in onze regio. U kunt hierbij denken aan:
• Foto’s van het leven op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties, lege schappen bij de plaatselijke supermarkt, lege straten, of juist groepsvorming.
• Flyers en posters, met mededelingen over coronamaatregelen e.d. (die kunt u uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn).
• Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.
• Kaartjes of tekeningen die ontvangen zijn om u te steunen.
• Digitale berichten op Whatsapp of social media (moeilijk digitaal vast te leggen, maar we overleggen graag). Linkjes zijn ook welkom.
Let op: het gaat vooral om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D). Kopieën van foto’s of documenten hoeft u niet op te sturen, krantenknipsels evenmin.

Hoe kunt u aanleveren?
Digitaal materiaal aanleveren
Via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via WeTransfer.com
• Aanlevering digitale tekstdocumenten graag in PDF/A-formaat
• Aanlevering digitale foto's in TIFF of JPEG, in de hoogst mogelijke (originele) resolutie

Per post aanleveren:
Postbus 120, 3620 AC Breukelen. o.v.v. Hotspotmonitor en uw naam en (e-mail)adres voor ontvangstbevestiging.

Bij het aanleveren graag vermelden:
- Wat u aanlevert (digitaal archief, papieren documenten, foto’s, Film, video, geluid, anders)
- Korte omschrijving van wat u aanbiedt (wat of wie zijn er te zien, waar is het)
- Datering (Wanneer de foto is genomen bijvoorbeeld)
- Uw contactgegevens zodat wij contact kunnen opnemen.

Vragen over het aanleveren of wat aan te leveren?
Heeft u iets dat interessant is, maar staat het hierboven niet genoemd? Of weet u niet precies hoe u iets moet aanleveren? Neem dan even contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0346 259 425. Onze studiezalen zijn op dit moment gesloten, maar we zijn wel bereikbaar.
Het RHCVV zal bij de opname van het materiaal in haar (digitale) depot altijd rekening houden met privacy-, archiefwetgeving en auteursrechten. Hierover nemen we nader contact op.

Algemeen beeld corona