Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Archiefdienst RHCVV verzamelt informatie voor Coronacollectie

Bouw mee aan het archief over de coronacrisis

We leven in een uitzonderlijke tijd die veel mensen nog lang zullen herinneren: de sluiting van horeca, scholen, musea en theaters. De stille straten, het thuiswerken en thuis les krijgen. Bruiloften en begrafenissen die op vreemde en verdrietige manieren plaatsvinden. De gedesinfecteerde winkelkarren en plastic schermen bij de kassa’s in de supermarkten. Hierover wordt veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar er worden ook briefkaarten gestuurd, pamfletten opgehangen in winkels en foto's en films gemaakt. Voorlopig bevinden wij ons nog even midden in de coronacrisis, en midden in het maken van geschiedenis.

Over 100 jaar lezen onderzoekers over de corona-epidemie van 2020, en zowel overheidsarchieven als particuliere archieven zullen dan van groot belang zijn voor hun onderzoek. Om deze reden willen wij, het RHCVV, samen met andere archiefdiensten en erfgoedinstellingen een (digitaal) archief op te bouwen over het coronavirus en de gevolgen daarvan voor Nederland en onze regio in het bijzonder. Om deze informatie veilig te stellen roept het RHCVV de hulp in van inwoners van de gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp.

Waar zijn we naar op zoek?
We zijn op zoek naar informatie en materiaal dat iets zegt over de invloed van het coronavirus op het (dagelijks) leven in onze regio. U kunt hierbij denken aan:
• Foto’s van het leven op straat, maar ook in eigen huis, tuin of op het balkon. Foto’s van de informatieborden, spreuken op straat, solidariteitsacties, lege schappen bij de plaatselijke supermarkt, lege straten, of juist groepsvorming.
• Flyers en posters, met mededelingen over coronamaatregelen e.d. (die kunt u uiteraard ook later opsturen, als ze niet meer nodig zijn).
• Opgetekende ervaringen, briefjes, aantekeningen, dagboeken of memoires.
• Kaartjes of tekeningen die ontvangen zijn om u te steunen.
• Digitale berichten op Whatsapp of social media (moeilijk digitaal vast te leggen, maar we overleggen graag). Linkjes zijn ook welkom.
Let op: het gaat vooral om plat (2D) en digitaal materiaal, niet om spullen (3D). Kopieën van foto’s of documenten hoeft u niet op te sturen, krantenknipsels evenmin.

Hoe kunt u aanleveren?
Digitaal materiaal aanleveren
Via e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via WeTransfer.com
• Aanlevering digitale tekstdocumenten graag in PDF/A-formaat
• Aanlevering digitale foto's in TIFF of JPEG, in de hoogst mogelijke (originele) resolutie

Per post aanleveren:
Postbus 120, 3620 AC Breukelen. o.v.v. Hotspotmonitor en uw naam en (e-mail)adres voor ontvangstbevestiging.

Bij het aanleveren graag vermelden:
- Wat u aanlevert (digitaal archief, papieren documenten, foto’s, Film, video, geluid, anders)
- Korte omschrijving van wat u aanbiedt (wat of wie zijn er te zien, waar is het)
- Datering (Wanneer de foto is genomen bijvoorbeeld)
- Uw contactgegevens zodat wij contact kunnen opnemen.

Vragen over het aanleveren of wat aan te leveren?
Heeft u iets dat interessant is, maar staat het hierboven niet genoemd? Of weet u niet precies hoe u iets moet aanleveren? Neem dan even contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 0346 259 425. Onze studiezalen zijn op dit moment gesloten, maar we zijn wel bereikbaar.
Het RHCVV zal bij de opname van het materiaal in haar (digitale) depot altijd rekening houden met privacy-, archiefwetgeving en auteursrechten. Hierover nemen we nader contact op.

Algemeen beeld corona

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.