Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Tentoonstelling Rampjaar verlengd t/m mei 2023

Ruim 2700 bezoekers hebben inmiddels onze tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673' bezocht. Om nog meer mensen de kans te geven de interactieve tentoonstelling te bekijken is deze verlengd tot en met 31 mei 2023, waarbij verschillende extra activiteiten worden georganiseerd. Op woensdag 19 april is er een lezing over het Rampjaar met aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling. Op vrijdag 12 mei leer je tijdens een workshop paleografie oude handschriften en teksten ontcijferen. Voor middelbare scholen hebben wij een educatief programma over het Rampjaar en de tentoonstelling ontwikkeld. Het begeleidende boek bij de tentoonstelling ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673', waarin verhalen uit de tentoonstelling zijn gebundeld, is bij ons en (online)boekhandels verkrijgbaar.

In 2022 was het precies 350 jaar geleden dat het Rampjaar zich voltrok. De Republiek werd van drie kanten aangevallen en de Vechtstreek vormde in deze periode de noordelijke frontlinie. Dit had rampzalige gevolgen voor de regio en de bevolking. Onze interactieve tentoonstelling, met een selectie van bijzondere zeventiende-eeuwse documenten, brieven, verslagen, prenten en boeken, geven een goed beeld van het Rampjaar en de gevolgen voor de regio.  
 
Lezing over het Rampjaar  
Op woensdagmiddag 19 april (15.00-17.00 uur) geeft Wouter van Dijk (historicus en senior collectiebeheerder bij het RHCVV) een lezing over het Rampjaar met aansluitend een rondleiding door de tentoonstelling. Ook na honderden jaren blijken er nog vele verborgen verhalen over het Rampjaar in de archieven te liggen wachten om verteld te worden. Deelname kost €5,- (inclusief koffie of thee). Meld je aan voor deze activiteit via onze activiteitenkalender.
 
Workshop paleografie  
De teksten in de zeventiende-eeuwse documenten, brieven en verslagen in de tentoonstelling laten zien hoe lastig het handschrift uit die tijd te lezen is. Wij organiseren op vrijdagmiddag 12 mei (14.30-16.30 uur) een gratis workshop paleografie waarin je leert deze oude handschriften te ontcijferen. Aanmelden voor de workshop kan via onze activiteitenkalender.
 
Educatief programma  
Kinderen kunnen zelf met een speurtocht door de interactieve tentoonstelling lopen. Voor middelbare scholen hebben wij een onderwijsprogramma samengesteld, waarbij leerlingen aan de hand van opdrachten de tentoonstelling ontdekken, en een rondleiding krijgen door de archiefdepots. Interesse voor jouw klas? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  
 
Boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673'  
Bij de tentoonstelling hebben wij in samenwerking met Uitgeverij Waanders het boek ‘Soldaten in de Vechtstreek 1672-1673’ uitgegeven. Aan de hand van zeventiende-eeuwse documenten en illustraties uit het archief van het RHCVV worden de gebeurtenissen in het Rampjaar in het noordelijk deel van de waterlinie beschreven, van Weesp tot Maarssen en van Mijdrecht tot De Bilt. Het boek (€ 13,50) is te koop bij ons op het archief, bij de lokale boekhandel en via de gangbare kanalen zoals bol.com.

Bezoekersinformatie tentoonstelling  
De tentoonstelling is gratis te bezoeken t/m 31 mei 2023 (ma t/m vrij 09.00–17.00 uur, donderdagavond 18.00-20.30 uur) in het RHCVV, Schepersweg 6E, Breukelen. De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Stichtse Vecht en opgenomen in de programmering van het Platform Rampjaar Herdenking 1672-2022.

 

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.