Maand van de Geschiedenis: een maand vol activiteiten!

Categorie: Nieuws
Geschreven: woensdag 14 september 2022 11:57
Gepubliceerd: woensdag 14 september 2022 11:57
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 633

In de maand oktober organiseren wij verschillende activiteiten voor jong en oud rond het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Wat een ramp!’. Door de eeuwen heen hebben er zowel landelijk als in onze regio rampen plaatsgevonden. Het landschap, verhalen en archieven zijn hier de getuigen van. Kom bij ons langs voor bijvoorbeeld een belevenislezing over gerechten uit de Tweede Wereldoorlog, een workshop cartoon tekenen én drukken voor kinderen of de interactieve tentoonstelling over het Rampjaar 1672-1673.

Rampen in het archief
In het archief kun je sporen terugvinden van rampen. Krantenknipsels, politierapporten en ooggetuigenverslagen vertellen ons over het verloop en de gevolgen van een ramp en prenten of foto’s geven het een gezicht. Tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober organiseren wij diverse activiteiten waarin ‘rampen’ centraal staan en bijzondere archiefstukken worden getoond.

Activiteitenkalender tijdens de Maand van de Geschiedenis
Tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673’
Kom naar de interactieve tentoonstelling en ontdek al spelenderwijs de verhalen uit het Rampjaar. In deze tentoonstelling voor jong en oud is een selectie van echte 17de-eeuwse stukken uit de eigen collectie te zien.
Maandag t/m vrijdag; 09.00 – 17.00 uur (op donderdagen van 09.00-20.30 uur) – Gratis entree

Lezing Brieven aan het thuisfront in de zeventiende eeuw
In het Rampjaar 1672 werden talloze brieven geschreven aan mannen die op zee vochten. Veel van deze brieven kwamen alleen nooit aan. Tijdens deze lezing vertelt historicus Judith Brouwer je alles over deze brieven uit de prize papers collectie en neemt je mee naar het Rampjaar 1672. Vervolgens vertelt historicus Jessica den Oudsten meer over deze bijzondere collectie vol met Nederlandse brieven in het Engelse archief.
Donderdag 6 oktober, 19.15 – 21.00 uur – Gratis entree, aanmelden nodig via het aanmeldformulier. 

Lezing Herinneringen aan de Watersnoodramp 1953
Deze middag blikken we terug op de Watersnoodramp van 1953. Aan de hand van lokale archiefstukken onderzoeken we met elkaar wat gevolgen van de ramp voor onze regio waren.
Vrijdag 14 oktober,14.45-16.30 uur – Gratis entree, aanmelden nodig via het aanmeldformulier. 

Koffielezing De Bilt en omgeving tijdens het Rampjaar 1672-1673
Historicus dr. Anne Doedens vertelt deze middag over onverwachte kanten van het Rampjaar; de strijd op de binnenwateren van de Republiek in het Rampjaar, ook in onze regio. Daarnaast vertelt hij over het Rampjaar in De Bilt en omgeving. Zijn verhaal laat zien hoe belangrijk archieven en een frisse blik zijn voor de geschiedschrijving. Aansluitend zal er door onze senior collectiebeheerder Wouter van Dijk een rondleiding worden gegeven door de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek, 1672-1673’.
Donderdag 20 oktober, 14.45-16.30 uur – Gratis entree, aanmelden nodig via het aanmeldformulier. 
Z
ie voor meer informatie over Anne Doedens www.annedoedens.com 

Kinderworkshop Cartoon tekenen én drukken
In het Rampjaar werden veel cartoons getekend, waarbij tegenstanders vaak negatief werden neergezet. Voor hen was dat soms rampzalig! Lijkt het je leuk om zelf een cartoon te tekenen? Kom dan naar deze workshop en leer hoe je zelf een tekening maakt die je meerdere keren kunt drukken.
Woensdag 26 oktober, 11.00 – 12.30 uur – kosten: € 2,50. Aanmelden nodig via het aanmeldformulier. 

Belevenislezing Een hap uit het menu van de Tweede Wereldoorlog
Culinair historica Manon Henzen zal je deze avond vertellen over wat er tijdens de Tweede Wereldoorlog op het menu stond en hoe creatief mensen in de keuken waren. Blader door kookboeken uit die tijd, ontdek hoe mensen omgingen met voedseltekorten én proef hapjes die zijn gemaakt op basis van recepten uit de Tweede Wereldoorlog.
Donderdag 27 oktober, 19.45-21.30 uur – kosten: € 2,50. Aanmelden nodig via het aanmeldformulier. 

Praktische informatie
Meld je aan voor een activiteit via het aanmeldformulier op www.rhcvechtenvenen.nl/activiteiten. De toegangsprijs verschilt per activiteit en is maximaal € 2,50. Alle activiteiten vinden plaats bij ons in het archief aan de Schepersweg 6E in Breukelen (in het Cultuurhuis).