Open Monumentendag 2022

Categorie: Nieuws
Geschreven: woensdag 10 augustus 2022 12:05
Gepubliceerd: vrijdag 26 augustus 2022 10:39
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 823

Op zaterdag 10 september zijn wij van 10.00 tot 16.00 uur geopend in verband met de nationale Open Monumentendag. Er zijn verschillende leuke activiteiten die je kennis laten maken het archief en de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673. Restanten van het Rampjaar in het archief’. Ga langs om de tentoonstelling te bezoeken en laat je rondleiden, doe onderzoek op de studiezaal en bekijk bodemvondsten uit de regio. Kinderen kunnen deelnemen aan een gratis workshop kalligraferen en schatgraven met een echte metaaldetector. En uiteraard staat er koffie en thee klaar op het gezellige binnenplaatsje van het archief.

Rampjaar-activiteiten voor alle leeftijden
Het jaar 1672 is de boeken ingegaan als 'het Rampjaar'. In de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673’ ontdek je in echte 17e-eeuwse archiefstukken hoe rampzalig dat jaar was voor de Vechtstreek. De tentoonstelling zit ook vol met interactieve opdrachten. Speel bijvoorbeeld een historisch spelletje ‘Wie is het?’ of bouw een schans met blokken om je te verdedigen tegen de Franse troepen. Daarnaast kun je een speurtocht doen of aansluiten bij een van de drie rondleidingen die door de tentoonstelling worden gegeven. De hele dag kun je de broers Drubbel uit Mijdrecht spreken over de vondsten die zij met hun metaaldetector in de verschillende kernen van gemeente De Ronde Venen hebben gedaan. Deze vondsten zijn ook te zien in de tentoonstelling.

Kinderen (8 t/m 12 jaar) kunnen deelnemen aan de gratis kinderworkshops kalligrafie die om 11.00 en 14.00 uur worden gegeven. Met 17de-eeuwse documenten als inspiratiebron zal docent Robin Kuhlemeier je leren hoe je mooie sierlijke letters kunt maken. Op het terras kunnen kinderen schatgraven met een échte metaaldetector naar munten en andere oude voorwerpen in het zand. Weet jij alle voorwerpen op het kaartje te vinden?

Ben je na het zien van de archiefstukken geïnspireerd geraakt om zelf onderzoek te doen in het archief? Tijdens Open Monumentendag is onze studiezaal geopend. Doe bijvoorbeeld onderzoek naar je huis, je familie of de geschiedenis van de regio. Twee studiezaalmedewerkers staan voor je klaar om je op weg te helpen. Op de studiezaal vind je ook de archiefwinkel met boeken over de lokale historie.

Praktische informatie
Toegang is gratis en zonder afspraak mogelijk. Voor deelname aan de kinderworkshop is het wel handig je van tevoren aan te melden, want vol is vol. Dit kan via het formulier bij onze activiteitenkalender. Voor het doen van onderzoek op de studiezaal is ook handig een afspraak te maken, zodat je zeker bent van een plek. 

Instagram Monumentendag 2022