Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Gratis workshops kalligraferen voor kinderen en tieners

Let op! De kinder- en tienerworkshop kalligraferen van woensdag 29 december gaan in verband met de nu geldende landelijke coronamaatregelen niet door. Wij verplaatsen de gratis workshops daarom naar woensdag 2 maart, in de voorjaarsvakantie.

Als je je nog niet had aangemeld voor één van deze workshops maar wel geïnteresseerd bent, dan kun je je alvast aanmelden voor de workshop van 2 maart. Er zijn namelijk nog enkele plekken vrij! Stuur hiervoor een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De precieze tijden zijn nog niet bekend, de kinderworkshop vindt in ieder geval in de ochtend plaats, de tienerworkshop in de middag. Wij communiceren de precieze tijden tegen die tijd op onze website en social media kanalen.

In de kerstvakantie organiseren wij twee gratis workshops voor jongeren. Op woensdag 29 december vindt van 10.30-12.00 uur de workshop kalligraferen voor kinderen van 8 t/m 12 jaar plaats. Diezelfde middag wordt van 14.00-15.30 uur de workshop kalligraferen voor tieners van 13 t/m 16 jaar gehouden. Tijdens deze workshops maken kinderen een mooie vlaggenlijn met sierlijke letters en maken tieners een gekalligrafeerde letter in perspectief met verf.

Voor kinderen en tieners die van knutselen, tekenen en creativiteit houden zijn deze workshops ideaal. Onder leiding van docente Robin Kuhlemeier maken kinderen kennis met kalligrafie en mooie voorbeelden uit het archief. Ze gebruiken deze mooie sierlijke letters om een vlaggenlijn te maken en gaan ook aan de slag met een kaartje om te versturen, misschien wel met een mooie nieuwjaarswens? ‘s Middags leren de tieners een moderne variant van kalligrafie. Na het tekenen van een grote letter in perspectief gaan ze in de weer met verf. Door de verf en het kleurgebruik gaat het lijken alsof de letter van het papier afspringt!

Wij begonnen afgelopen zomervakantie met de workshops voor kinderen. ‘Dit bleek een groot succes te zijn.’ Zegt Suzanne Lekkerkerker, onze medewerker Erfgoed en Educatie. ‘In de herfstvakantie hebben wij weer een workshop aangeboden. Toen kregen wij het idee dit ook voor tieners te organiseren.’  De workshops voor kinderen en tieners zijn een leuke manier om voor het eerst kennis te maken met archieven.  

Praktische informatie
De workshops worden gegeven in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (Schepersweg 6e Breukelen, in het Cultuurhuis). Op woensdag 29 december wordt de workshop kalligraferen voor kinderen van 8 t/m 12 jaar gehouden van 10.30-12.00 uur. De workshop voor tieners van 13 t/m 16 jaar wordt diezelfde dag gehouden, van 14.00-15.30 uur. De workshops zijn gratis, meld je van tevoren wel even aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er is een maximum aantal plaatsen beschikbaar voor beide workshops. Let op: voor tieners van 13 t/m 16 jaar is het verplicht bij deelname een coronatoegangsbewijs te kunnen tonen. Dit is niet verplicht voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Wij nemen alle voorzorgen omtrent corona om beide workshops veilig te laten verlopen.

Workshop kalligraferen tieners en kids 1

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.