Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Nationale herdenking 15 augustus 1945

Op 15 augustus staan we in Nederland stil bij het eind van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Waar in Nederland met 5 mei de bevrijding uitbundig werd gevierd, was op dat moment vrede en vrijheid voor de bevolking van Nederlands-Indië nog heel ver weg.

In onze regio wordt op zaterdag 15 augustus op verschillende manieren aandacht besteed aan de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Hieronder lees je wat er in welke gemeente plaatsvindt.

Stichtse Vecht
Op zondag 15 augustus wordt in de Pauluskerk in Breukelen om 15.00 uur een herdenkingsbijeenkomst georganiseerd met het thema 'Alle verhalen laten klinken'.  Tijdens de herdenkingsbijeenkomst zal de heer Herbert Steffin uit Maarssen stil staan bij het verhaal van zijn familie. Burgemeester Ap Reinders zal namens de gemeente Stichtse Vecht eveneens een toespraak houden. In verband met de coronamaatregelen zijn er maximaal 85 personen welkom. U kunt zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 06 18 16 67 81. Vergeet niet om naast uw naam aan te geven dat u komt voor de Indië herdenking. Zie voor meer informatie de website van de Pauluskerk.

De Bilt
Zondag 15 augustus vindt om 13.00 uur de kranslegging en herdenkingsplechtigheid van de Japanse capitulatie plaats bij het oorlogsmonument naast gemeentehuis Jagtlust. Het harmonieorkest van Kunst en Genoegen zal aanwezig zijn om de plechtigheid muzikaal te omlijsten. De plechtigheid wordt geopend door de heet R.C. Döderlein de Win. Aansluitend zullen burgemeester Potters en de heer J.J. Grondhuis de de aanwezigen toespreken. Publiek is welkom vanaf 12.30 uur. Zie voor meer informatie de website van gemeente De Bilt.

Weesp
Zondag 15 augustus vindt in de Weesper Synagoge een herdekingsavond plaats onder het thema 'Samen herdenken'.  De avond staat in het teken van samen komen en samen herdenken. Er is geen specifiek programma. U bent vanaf 20.00 uur van harte welkom. Zie voor meer informatie de website van de Weesper Synagoge.

De Ronde Venen
In gemeente de Ronde Venen vinden dit jaar geen herdenkingsinitiatieven plaats.

Nederland helpt Indi
Afbeelding: RHCVV, GAW035, Verzameling stukken betreffende de Tweede Wereldoorlog, Weesp 1940-2012, inv. nr. 42 - Brief met verzoek om bijdrage van de Stichting Nederland helpt Indië aan de gemeente Weesp.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.