Digitale tentoonstelling gaat 31 maart van start

Categorie: Nieuws
Gemaakt op vrijdag 19 maart 2021 09:35
Gepubliceerd op vrijdag 19 maart 2021 09:35
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 2478

Rondom het herdenken en vieren van 76 jaar vrijheid in Nederland organiseren wij een digitale tentoonstelling getiteld ‘Archief als getuige van de Tweede Wereldoorlog’. Vanaf 31 maart zijn er verschillende artikelen en video’s te vinden op onze website en social media. Daarnaast wordt een serie artikelen in lokale kranten geplaatst.

De tentoonstelling bestaat uit verschillende verhalen waarin, aan de hand van archiefstukken,  thema's uit de Tweede Wereldoorlog worden toegelicht: collaboratie, dagelijks leven en verzet. Wij bewaren en beheren verschillende soorten archief, bijvoorbeeld gemeentelijke-, kerkelijke- en verenigingsarchieven. In al deze archieven is informatie te vinden uit de periode 1940-1945. Denk aan brieven die een jongen aan zijn ouders schreef vanuit Duitsland waar hij verplicht moest werken, notulen van verenigingen waarin duidelijk wordt welke praktische problemen de verduisteringsplicht opleverde en affiches met maatregelen tegen Joodse mensen. Alle stukjes informatie bij elkaar vertellen een deel van het verhaal van de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van documenten uit deze verschillende soorten archieven wordt dit verhaal digitaal toegankelijk gemaakt met tekst en beeld. Daarnaast zal er vanaf 31 maart iedere week een korte video online komen waarin medewerkers van ons archief aan de hand van de drie thema’s en een verscheidenheid aan archiefstukken een beeld schetsen van het dagelijks leven in de regio tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Wij vinden het belangrijk dat de verhalen over de Tweede Wereldoorlog ook aan de toekomstige generaties doorverteld wordt, zodat het verhaal levend blijft. Herdenken kan niet zonder herinneren. Daarvoor is het nodig dat informatie over gebeurtenissen niet alleen veilig wordt gesteld, maar ook dat de verhalen op een toegankelijke manier worden verteld. Natuurlijk hadden wij graag een echte tentoonstelling gemaakt, helaas is dit door het coronavirus nog niet mogelijk. Daarom hebben we gekozen voor een digitale variant. Daarnaast zijn wij een samenwerking aangegaan met verschillende lokale kranten, zodat wij zo veel mogelijk mensen kunnen bereiken met deze belangrijke boodschap.

Praktische informatie
De tentoonstelling ‘Het archief als getuige van de Tweede Wereldoorlog’ zal vanaf 31 maart in zijn geheel te lezen zijn op onze website onder het kopje tentoonstellingen. Ook verschijnen vanaf 31 maart verschillende artikelen in lokale kranten. De video’s zullen niet alleen op de website, maar ook op Instagram, Facebook en ons YouTube-kanaal te zien zijn. Zowel de digitale tentoonstelling als de video’s blijven online staan. Volg vooral onze social media kanalen (Facebook, Twitter en Instagram) voor updates rondom de tentoonstelling.

Beeld tent Archief als getuige