RHCVV ondertekent NDE-manifest

Categorie: Nieuws
Gemaakt op donderdag 04 februari 2021 12:08
Gepubliceerd op donderdag 04 februari 2021 12:59
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 789

Het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) is opgezet zodat de erfgoedsector gezamenlijk een stelsel van landelijke voorzieningen en diensten kan ontwikkelen voor het verbeteren van de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed. Wij volgen de ontwikkelingen bij het NDE op de voet. Zo doen onze medewerkers regelmatig mee aan webinars en cursussen en maken ze gebruik van in het netwerk ontwikkelde tools. Omdat wij ons scharen achter de principes en uitgangspunten die zij hanteren tekenden wij onlangs het NDE manifest. Dit manifest is een samenvatting is van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.

Het manifest
Steeds meer erfgoedorganisaties spelen in op de kansen van digitaal erfgoed. Daarom werken ze bij het NDE volgens vijf principes, verwoord in een manifest. Centraal staat daarbij de gedachte dat we niet meer als ‘instelling’ denken, maar als ‘netwerk’. Het manifest heeft als doel dat digitale informatie steeds beter toegankelijk wordt voor het publiek. Verchillende archieven en andere erfgoedonstellingen werken hieraan mee. Door dit manifest te tekenen hopen ook wij een steentje te kunnen bijdragen. Benieuwd naar het manifest? Deze leest je hier

Digitaal geheugen
Wij beheren bij het RHCVV zowel de gemeentelijke als particuliere en instellingsarchieven uit de gemeenten Stichtse Vecht, De Bilt, De Ronde Venen en Weesp. We willen een betrouwbare, innovatieve, toegankelijke en verbindende partner zijn voor de vier aangesloten gemeenten en hun inwoners. Daarom hebben we de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in digitaal archiveren en zichtbaarheid van de beheerde archieven.

Een goed voorbeeld is de vernieuwde website, compleet met een verbeterde en gebruiksvriendelijkere interface, die binnenkort gelanceerd wordt. Verder hebben wij sinds kort een e-depot waarin digital born materiaal kan worden bewaard en werkt het archief met de gemeenten samen om hun digitale informatie vanaf de start duurzaam te bewaren voor de toekomst.

Bouwen aan een coronacollectie
Wij zoeken voortdurend de verbinding met de inwoners van onze gemeenten. Denk bijvoorbeeld aan de coronacollectie, waarbij het archief de coronacrisis voor later vastlegt. Afgelopen december riepen wij de inwoners van de gemeenten op om sinterklaasgedichten en kerstkaarten in te sturen, wat leidde tot een nieuwe aanwas van digitaal en analoog materiaal.

In het kader van de zogenaamde hotspotmonitor kunnen ambtenaren in hun dossiers, waar relevant, het trefwoord ‘corona’ toevoegen. Op deze manier worden die onderdelen uitgezonderd van vernietiging. ‘Al dit materiaal is heel waardevol voor historici en archivarissen die in de toekomst onderzoek naar corona willen doen,’ aldus Roosmarijn.

Korte lijntjes met vakgenoten
Wij kijken steeds hoe we de archieven zo laagdrempelig mogelijk beschikbaar kunnen stellen en duurzaam kunnen bewaren. Met het regelmatig bijwonen van bijvoorbeeld NDE-webinars en -vragenuren houden wij niet alleen onze kennis op peil, ook worden de lijntjes korter met vakgenote: je stapt makkelijker op een collega in het veld af. Een mooi voorbeeld is NDE-webinar over onderzoek naar preserveringstools. De geleerde lessen kunnen we direct inzetten. De open source tools FITS en C3PO blijken heel erg nuttig.

Het manifest
Meer weten over het manifest en wie het al hebben onderschreven? Neem dan een kijkje op de website van het NDE, www.netwerkdigitaalerfgoed.nl