Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Coronacollectie tot nu toe

Begin dit jaar werd al gauw duidelijk dat corona van grote invloed zou zijn op ons dagelijks leven en de maatschappij. Omdat geschiedenis nú wordt gemaakt besloten wij in maart een coronacollectie te beginnen. Wij hebben de afgelopen maanden inwoners van de gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp om (digitaal) materiaal aan te leveren waaruit de impact van corona op het dagelijks leven blijkt. Ook zoeken we actief contact met verenigingen en lokale bedrijven en archiveren wezelf wat er op social media gezegd wordt over corona en maatregelen die getroffen worden.

Dit heeft tot zover een erg bijzondere collectie opgeleverd, wij laten je graag de leukste en opvallendste aanwinsten zien.

Eva - Coronacollectie 1
Fotoclub Abcoude, april 2020.

Bezoekers aan de ijscokar in Abcoude houden netjes anderhalve meter afstand van elkaar voor ze een ijsje halen. Deze foto is geschonken door de fotoclub Abcoude, zij hebben in de afgelopen maanden een hele collectie coronafoto's aan ons geschonken!

Eva - Coronacollectie 2Eva - Coronacollectie 3
Het Regthuys, mei 2020

Toen de horeca moest in het voorjaar moest sluiten werden veel restaurants en café noodgedwongen creatief. Steeds meer horecazaken bezorgden maaltijden aan huis of lieten klanten complete diners afhalen. Hierboven zien we een voorbeeld van een speciaal bezorgmenu van restaurant Het Regthuys in Breukelen.

Eva - Coronacollectie 4

Foto Ida Kakisina, juni 2020

Martine Dannenberg heeft tijdens de eerste golf iedere dag ergens op straat in Breukelen opgetreden met haar bugel. Dit deed ze vaak voor ouderenflats, verzorgingscentra en huizen van mensen die hun huis op dat moment niet konden verlaten. Op sociale media zijn ontzettend veel foto's en filmpjes van haar optredens gedeeld. De reactie links op de foto toont aan dat veel mensen de optredens gewaardeerd hebben. 

 Eva - Coronacollectie 5Eva - Coronacollectie 6
Foto Pitt, april 2020.

Bij de cadeauwinkel Pitt moesten ze nog even goed kijken naar hun spatschermen, hier was geen klant door te zien! Wij hebben in onze coronacollectie niet alleen de foto gearchiveerd, maar ook het bijbehorende facebookbericht.

Eva - Coronacollectie 7
Foto Eric Roukens, april 2020.

Het bedrijf Groove Graphics uit Weesp heeft posters en stickers ontwikkeld die gratis afgehaald konden worden voor iedereen die de zorg wilde bedanken voor hun harde werk. Ook dit mooie gebaar hebben wij opgenomen in ons archief.

Eva - Coronacollectie 8Eva - Coronacollectie 9
Foto's Anneke van der Lee, maart 2020.

Ëén van de eersten die materiaal voor onze coronacollectie stuurde was Anneke van der Lee uit Mijdrecht. Zij maakte positieve krijttekeningen door heel Mijdrecht. Ook fotografeerde zij haar kinderen Lisa (9) en Bram (6) die thuis les kregen, zoals vele kinderen is de regio. 

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.