Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Nationale Herdenking 15 augustus 1945

Op 15 augustus staan we in Nederland stil bij het eind van de Tweede Wereldoorlog in voormalig Nederlands-Indië en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. Waar in Nederland met 5 mei de bevrijding uitbundig werd gevierd, was op dat moment vrede en vrijheid voor de bevolking van Nederlands-Indië nog heel ver weg.

In onze regio wordt op zaterdag 15 augustus op verschillende manieren aandacht besteed aan de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Hieronder lees je wat er in welke gemeente plaatsvindt:

Stichtse Vecht
Op zaterdag 15 augustus wordt in de Pauluskerk in Breukelen om 15.00 uur een herdenkingsdienst gehouden. De herdenkingsdienst heeft iederjaar een thema, dit jaar is dat thema: '75 jaar Vrijheid, maar nog niet voor iedereen in voormalig Nederlands-Indië'. Mevrouw Lily van Lawick van Pabst-Anthonijsz zal vertellen over haar persoonlijke ervaringen tijdens de Japanse bezetting. Wethouder Maarten van Dijk houdt vervolgens, als vertegenwoordiger van de gemeente Stichtse Vecht, een toespraak. Wil je de herdenking bijwonen? Dit kan, er zijn nog wat plekken over, aanmelden is wel noodzakelijk. Stuur dan een email naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meld je telefonisch aan via 0346-265477.

De Bilt
Op zaterdag 15 augustus om 13.00 uur wordt bij het oorlogsmonument naast gemeentehuis Jaglust een sobere en besloten herdenkingsdienst gehouden. Er worden kransen gelegd door loco-commisaris Van Essen, namens de provincie Utrecht, burgermeester Sjoerd Potters, namens gemeente De Bilt, en mevrouw Echter die de verschrikkingen persoonlijk meemaakte, legt een krans namens eenieder die dit jaar helaas afwezig moet blijven. Wegens coronamaatregelen is de herdenking niet toegankelijk voor publiek, RTV Utrecht neemt de herdenking op en kort na de plechtigheid zal deze opname beschikbaar zijn op www.rtvutrecht.nl.

Weesp en De Ronde Venen
In Weesp wordt sinds 2013 jaarlijks op 15 augustus een herdenkingsdienst in de Weesper Synagoge gehouden, tot hun spijt kan deze dit jaar helaas geen doorgang vinden in verband met coronamaatregelen. Zij hopen de herdenking volgend jaar weer te kunnen voortzetten. In de gemeente De Ronde Venen wordt dit jaar in verband met de coronamaatregelen helaas ook geen herdenking gehouden. 

Meer informatie
Wil je meer weten over de Nationale Herdenking 15 Augustus 1945? Neem dan een kijkje op deze website waar je meer over dit onderwerp kan lezen. 

Biljet van overgave van Japan
Foto: Biljet van overgave van Japan, 1945, GAW035 - Collectie WOII Weesp.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.