Beginnerscursus genealogie bij het RHCVV

Categorie: Nieuws
Gemaakt op woensdag 29 juli 2020 13:17
Gepubliceerd op woensdag 29 juli 2020 13:36
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 685

In september en oktober starten wij weer met de beginnerscursus genealogie op de donderdagavond en vrijdagmiddag, meld je snel aan!

In deze cursus leer je de basisvaardigheden van de genealogie (stamboomonderzoek). Je maakt kennis met primaire bronnen, zoals de burgerlijke stand, en secundaire bronnen, zoals het notarieel archief. Het wordt steeds makkelijker om vanuit huis in deze bronnen te zoeken naar gegevens, omdat steeds meer gedigitaliseerde informatie te vinden is op het internet. Maar hoe vind je je weg in die eindeloze hoeveelheid informatie? En hoe betrouwbaar is datgene wat je vind? Kunnen we daadwerkelijk wel alles vinden via het internet? En hoe maak je daar een overzichtelijke stamboom van?

Allemaal vragen waarop tijdens de cursus antwoord zal worden gegeven. Stap voor stap zal worden uitgelegd hoe je moet zoeken in bronnen als de burgerlijke stand, de bevolkingsregisters en de doop-, trouw- en begraafboeken, maar ook in een aantal belangrijke internetportals.

Tijdens de lessen word je aan de hand meegenomen in de onderzoekssystematiek (hoe je stap voor stap je onderzoek uitvoert) en geven we uitleg over de verschillende bronnen. Maar je gaat ook vooral zélf aan de slag met je onderzoek. Tijdens alle middagen (of avonden) is er ruimte om zelf onderzoek te doen waarbij deskundige hulp tot je beschikking staat.

Komen je voorouders niet uit deze regio? Geen probleem! Juist omdat we met veel digitale bronnen aan de slag gaan, hebben we ook toegang tot veel informatie in het hele land. De cursus wordt afgesloten met een rondleiding door het archiefdepot.

Coronamaatregelen
Wij houden de ontwikkelingen rondom het coronavirus nauwlettend in de gaten en nemen maatregelen waar nodig. Mocht het zo zijn dat het niet mogelijk is de cursus in september op locatie door te laten gaan, dan zullen we proberen een passende oplossing te vinden. Uiteraard zullen we cursisten dan tijdig informeren.

Het RHCVV hanteert in verband met het coronavirus uitgebreide veiligheids- en hygiënemaatregelen en volgt het RIVM. Je vindt ons coronaprotocol hier. Zo zorgen wij ervoor dat u zo fijn en prettig mogelijk door het gebouw kunt bewegen.

Foto nieuwsbrief genealogiecursus
Foto: Portret gezin Lodewijk Schiethart, juli 1887 (RHC Vecht en Venen, Sch0010)

Docent Sander Wegereef (Historio)
Cursusdata:

Donderdagavond 3, 10, 17 september en 1 en 8 oktober (5 lessen) Nog 4 plaatsen beschikbaar.

óf vrijdagmiddag 4, 11, 18 september en 2 en 9 oktober (5 lessen). Vol!

Tijd:

Donderdagavond van 19:00-21:00 uur

óf vrijdagmiddag van 14:00-16:00 uur.

Locatie: Studiezaal van het RHC Vecht en Venen (Schepersweg 6E in Breukelen)
Kosten: 75 euro (dit is incl. koffie en cursusmateriaal)
Deelnemers:

maximaal 8 personen.

Aanmelden kan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.