Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Selectie foto's namens Historisch Centrum Vecht en Venen

Het initiatief De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s startte met een zoektocht binnen de provincies. Elke provincie kreeg de tijd haar vijftig meest indrukwekkende, aansprekende of bijzondere foto’s over de tweede wereldoorlog uit te zoeken en aan te leveren. Namens de provincie Utrecht heeft het Historisch Centrum Vecht en Venen 8 foto’s aangeleverd. Hieronder is de selectie te zien met bijbehorende uitleg.
Op 15 januari 2020 werd de provinciale keuze van 50 foto’s bekend gemaakt. Één van onze ingezonden foto’s heeft de selectie gehaald, en werd daarna zelfs geselecteerd voor de top 25.  
Op 30 maart 2020 zullen de 100 foto’s bekend worden gemaakt, wij hopen natuurlijk dat onze foto daarbij zal zitten.

Mocht u in het bezit zijn van documenten, foto's, brieven of ander Tweede Wereldoorlog materiaal? Wellicht kunnen wij het gebruiken voor onze tentoonstelling over 75 jaar bevrijding. Kom langs bij tijdens één van onze aanleverdagen of lever het aan bij onze studiezaal in Breukelen of Weesp. Hoe dit precies in zijn werk gaat kunt u hier lezen https://bit.ly/2Gu9teN

1. Sneeuwpop Adolf Hitler (Weesp).
Deze sneeuwpop, die Adolf Hitler moet voorstellen, is gemaakt door Daan Bouhuys. Hij was de zoon van Arend Bouhuys, meester op een christelijke lagere school in Weesp. Beide stonden bekend om hun anti-Duitse houding. Arend en Daan waren zwaaiden bijvoorbeeld als enigen de Joden uit op station Weesp toen zij op 29 april 1942 gedwongen naar Amsterdam verhuisden. Tijdens de oorlog werd meester Arend opgepakt, maar na de oorlog stond hij weer voor de klas in Weesp.

50-fotos-1

2. NSB-burgemeester gearresteerd (Weesp).
Na de bevrijding werd in Weesp NSB-burgemeester J. Brouwer onder toeziend ook van een grote menigte gearresteerd door leden van de Binnenlandse Strijdkrachten; te herkennen aan hun armband. Brouwer was sinds 1942 burgemeester van Weesp  en was ook waarnemend burgemeester van Nederhorst den Berg.

50-fotos-2

3. Slaan met stokken, de bevrijding vieren (Loenen).
In Loenen aan de Vecht (gemeente Stichtse Vecht) werd de bevrijding gevierd met een rondrit op een wagon waarop stond: ‘Leven Wilhelmien’. Foto’s van onder andere Adolf Hitler en  Hermann Göring werden met plezier bewerkt met stokken.

50-fotos-3

4. Klokkenroof (Maarssen).
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden in veel kerken de klokken door de Duitsers meegenomen. De bezetter wilden deze namelijk gebruiken om wapens van de maken. Zo werden ook de klokken van de Heilige Hartkerk te Maarssen in februari 1943 geroofd. Deze foto is stiekem gemaakt. Na de oorlog werden in Duitsland enkele Nederlandse klokken gevonden die niet waren omgesmolten, helaas is van de klokken uit Maarssen niets meer vernomen. Toen duidelijk werd dat de klokken niet meer terug zouden komen, werd besloten om nieuwe aan te schaffen. In maart 1947 arriveerden drie nieuwe kerklokken in Maarssen.

50-fotos-4

5. Kapotgeschoten villa, door het Nederlands leger (De Bilt).
Op het eerste gezicht zou je verwachten dat dit huis in de loop van de oorlog verwoest is door de geallieerden of de Duitsers. Dit is echter niet het geval. Op 14 mei 1940 schoten Nederlandse militairen doelbewust deze villa aan de Utrechtseweg (ter hoogte van nummer 350) kapot. Deze villa, van de heer F.J. Moerkoert, stond namelijk in de vuurlinie. Veel gebouwen die in de vuurlinie stonden zijn preventief neergehaald.

50-fotos-5

6. Hakenkruis op de grond geschilderd (Bilthoven).
Dit hakenkruis is voor de woning van de Joodse Salomon Cats in Bilthoven op de straat geschilderd. Hij woonde aan de Sweelinckstraat 89. Volgens het bijschrift onder de foto staan de letters V.V.V.V.J. voor ‘vuile vieze vervloekte verrotte Jood’.

50-fotos-6

7. Opgepakt na de bevrijding (Wilnis).
Nadat Nederland was bevrijd door de geallieerden, werden deze Duitse soldaten in Wilnis door politieagenten en leden van de Binnenlandse Strijdkrachten gearresteerd. Dat de mannen in het midden en rechts tot de Binnenlandse Strijdkrachten behoorden, kun je zien aan de banden die zij om hun arm dragen. Ze dragen ook stenguns, een geliefd wapen bij het verzet vanwege de eenvoud van het wapen en de mogelijkheid het in kleine onderdelen uit elkaar te halen, wat verbergen in bezettingstijd vergemakkelijkte.

50-fotos-7

8. Begrafenisstoet voor verzetsstrijders die op 5 mei 1945 sneuvelden (Vinkeveen).
Deze foto heeft de top 25 selectie behaald. Mede door het intrigerende verhaal dat erachter schuil gaat. Op 5 mei vonden er nog verschillende schietpartijen plaats tussen terugtrekkende Duitse soldaten uit Loenersloot en leden van Binnenlandse Strijdkrachten. In totaal worden zes mannen van de BS gedood, evenals drie Duitse soldaten. Ook dijkwachter Toon van Weerdenburg overleefd Bevrijdingsdag niet, hij was op het verkeerde moment op de verkeerde plek en raakt verwikkeld in een schietpartij. Op 9 mei lopen twee begrafenisstoeten door Vinkeveen, de één naar de Rooms-Katholieke kerk, de ander naar de Hervormde kerk. Wat dit verhaal uitzonderlijk tragisch maakt is dat Jan Jetten, een van de slachtoffers, die 9e mei in het huwelijk zou treden. De Hervormde kerk was gereserveerd voor de plechtigheid, maar daar werd nu zijn uitvaartdienst gehouden. Zijn verloofde stond er niet bij als stralende bruid, maar als droevige weduwe.

50-fotos-8

Benieuwd naar foto's uit andere provincies? Kijk voor meer informatie over dit bijzondere initiatief op de website https://in100fotos.nl/

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.