Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Aanwinst: drie bijzondere historische kaarten

Onlangs hebben we drie mooie historische kaarten van het werkgebied aangeschaft. Deze kaarten geven tesamen een mooi beeld van ons werkgebied over de periode 1740-1791.

20191129 151456

De oudste van de drie is de Caarte van ’t Maarschalks-Ampt Neder-Kwartier.
Deze ingekleurde kopergravure is uitgegeven in 1740 te Amsterdam door Hendrik de Leth. Op deze kaart is bijna ons hele werkgebied zichtbaar, de stad Weesp ontbreekt. Delen van Weesperkarspel (Aetsveld) zijn aan de bovenrand van de kaart wel zichtbaar.

Detail-kaart-Weesperkarspel2

Op de Nieuwe Kaart van het Baljuwschap van Amstelland van Isaak Tirion is Weesp ook zichtbaar. Op deze kaart uit 1749 is, dankzij de lichtblauwe inkleuring, de omvang van de voormalige gemeente Weesperkarspel duidelijk te zien: het lag om de stad Weesp en strekte zich uit tot aan de Venserpolder (inclusief de Bijlmermeer!). Deze kaart is getekend op een “schaale van 800 Rijnlandsche Roeden”. Een Rijnlandse Roede was ongeveer 3,77 meter.

20191129 151514

De kopergravure Nieuwe Kaart van de Provincie Utrecht uit 1791 toont het gehele huidige werkgebied van het RHC Vecht en Venen: zowel het grondgebied van Weesp, als dat van Stichtse Vecht, De Ronde Venen en De Bilt is hierop zichtbaar. Deze kaart meldt op de schaalstok '5 Duitsche Mylen van 15 op een Graad'.

Detail-kaart-Berckenrode-1628

Eerder dit jaar voegden we een - nog oudere - kaart van het werkgebied toe aan de collectie. Dat ging om de kaart Ultrajectinus uit 1628 van de bekende cartograaf Balthazar Florisz. van Berckenrode. Hij maakte deze kaart naar voorbeeld van een eerdere kaart van Jodocus Hondius. Van Berckenrode staat bekend om z'n fraaie detaillering (onder meer in z'n stadsplattegrond van Amsterdam van enkele jaren eerder). Die detaillering - zij het op een andere schaal - valt ook op in deze kaart. Dat is goed te zien in de nauwkeurige weergave van de (water)wegen en de buitenplaatsen langs de Vecht.

Al deze kaarten zijn opgenomen in de topografisch-historische atlascollectie in Breukelen. Kwalitatief hoogwaardige scans van deze kaarten zullen in 2020 in de beeldbank worden opgenomen.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.