Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Aanleveren foto’s en documenten uit 1940-1945

Nog altijd duiken bijzondere foto’s, films, objecten, brieven dagboeken en andere documenten op uit de Tweede Wereldoorlog. Soms bij een verhuizing, soms bij de sloop van een woning of zomaar bij het opruimen van een zolder. Lang niet altijd wordt eraan gedacht dat dit voor een archief of museum heel waardevol kan zijn.

Hebt u thuis originele foto's, film, kranten, brieven, dagboeken en andere documenten uit de periode 1940-1945 uit de regio? En wilt u deze met ons delen in het kader van 75 jaar vrijheid? Kom dan naar een van onze aanleverdagen!

Waar willen we ze voor gebruiken?
In het kader van de landelijk herdenking en viering 75 jaar vrijheid, organiseren we als Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) verschillende tentoonstellingen, onder andere in het gebouw van het RHCVV in Breukelen, in het Poldermuseum Waverveen, in Museum Weesp en samen met het Online Museum De Bilt. We werken hiervoor nauw samen met verschillende partners, waaronder de musea, Oranjeverenigingen en historische kringen.

We willen in de tentoonstellingen de oorlog en de bevrijding belichten zoals die in onze streek is beleefd. We gaan de verhalen die samenhangen met deze objecten en documenten vastleggen en verspreiden om te zorgen dat jongere generaties een beeld kunnen vormen van deze oorlogsjaren. Zonder herinneren kunnen wij niet herdenken en vieren. Uw bijdrage kan net het ontbrekende onderdeel zijn van ons verhaal.

Hoe werkt het?
Bezoek een van de aanleverdagen van het RHCVV en neem uw foto's en documenten mee. Op dit moment staat er geen aanleverdag gepland, houdt onze website en social media in de gaten voor nieuwe data van aanleverdagen. Wilt u liever niet wachten of kunt u niet op een aanleverdag langskomen? U kunt altijd materiaal aanleveren bij onze studiezalen in Breukelen en Weesp. Zie voor de openingstijden: https://www.rhcvechtenvenen.nl/contact

Als de beelden in onze collectie passen of als we ze graag willen gebruiken voor onze activiteiten, dan maken we er direct een digitale reproductie van en maken we verdere afspraken over een bruikleen. Uiteraard is het ook mogelijk aan het archief te schenken. Zo zorgen we er samen voor dat de tastbare herinneringen aan de jaren 1940-1945 niet verloren gaan voor toekomstige generaties.
Graag willen we zoveel mogelijk weten over wat u meebrengt, die gegevens kunt u ter plaatse invullen op een formulier. Wij helpen u daar graag bij. Wilt u de gegevens vast thuis invullen? Dat kan ook. Op onze website en bij ons aan de balie kunt u een document vinden waar u alle informatie op kunt vermelden. (link naar formulier volgt)

Waar zoeken wij naar?
Het gaat vooral om (originele) foto’s, brieven, dagboeken, tekeningen, affiches, documenten en meer die ons iets vertellen over de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Het kan betrekking hebben op meer specifieke onderwerpen, maar ook op het dagelijkse leven. We willen graag een zo compleet mogelijk beeld geven van alle aspecten van de periode 1940-1945.

F03

Krantafdruk met illustratie "Oorlog of Vrede".  (RHC Vecht en Venen, GAW201 Collectie Thom Posthuma Sr., circa 1910 - 1941)

Goed bewaard en gebruikt
De collectie van het RHCVV wordt onder optimale omstandigheden bewaard en is voor iedereen toegankelijk via onze website en studiezaal, voor wisselexposities en (wetenschappelijk) onderzoek. Als het vertrouwelijke informatie is die niet openbaargemaakt kan of mag worden, dan valt het onder de Archiefwet 1995 en kunnen beperkingen op de openbaarheid worden toegepast.

 

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.