Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Tentoonstelling Oude Hollandse Waterlinie

Van 2 juli tot en met 28 augustus is de tentoonstelling ‘Archief Onder Water’ te bezoeken in het Regionaal Historisch Centrum (RHC Vecht en Venen) in Breukelen. Deze reizende expositie vertelt het verhaal van de Oude Hollandse Waterlinie: water, oorlog en cultureel erfgoed.

We spreken 1672, het Rampjaar. De Franse Zonnekoning Lodewijk XIV valt met zijn gigantische leger ons land binnen. Het volk is redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Maar dan: de Hollanders hebben een geheim wapen... ‘De Waterlinie’.

Archief-onder-water 

De Oude Hollandse Waterlinie was bijna 350 jaar geleden onze redding in de oorlog tegen de Fransen. Destijds hebben onze voorouders grote delen onder water gezet en hierdoor kon de vijand niet verder oprukken. Recentelijk is er een UNESCO-nominatie gedaan voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar er wordt nog weleens voorbijgegaan aan de voorganger, de Oude Hollandse Waterlinie. Wist u dat de Oude Hollandse Waterlinie, in tegenstelling tot zijn jongere broertje, wél zijn nut in de strijd heeft bewezen? In het huidige landschap kunt u hier nog meerdere restanten van ontdekken.

Openingstijden Tentoonstelling

De tentoonstelling is van 2 juli tot 28 augustus elke dinsdag, woensdag en donderdag tussen 9.00 en 16.00 uur te bezoeken bij het RHC vecht en Venen in Breukelen.

Samenstelling Tentoonstelling

De tentoonstelling is samengesteld door de Stichting Oude Hollandse Waterlinie.

Zeven zuilen met informatie en achtergronden, een interactief sprekend schilderij waarop de Zonnekoning zijn verhaal vertelt, een collectie objecten en boeken die ter inzage liggen, geven een compleet beeld van de Oude Hollandse Waterlinie.

Interview

Bekijk hier het filmpje dat RTV Stichtse Vecht maakte over de expositie aan de hand van een interview met onze collega Caroline Auée:

https://rtvstichtsevecht.nl/video/146642748/zomertip-gratis-te-bezoeken-tentoonstelling-oude-hollandse-waterlinie

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.