Expositie Weerbaar Water

Categorie: Nieuws
Gemaakt op vrijdag 25 januari 2019 13:58
Gepubliceerd op vrijdag 25 januari 2019 13:58
Geschreven door Sander Wegereef
Hits: 1363

Van 26 januari t/m 30 maart is bij het RHC Vecht en Venen in Breukelen de expositie Weerbaar Water te bezichtigen. De historische kringen van Loenen, Breukelen en Maarssen, nemen u de komende twee jaar op vele verschillende manieren mee door alle facetten van het deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie wat binnen het werkgebied van het RHC Vecht en Venen ligt. De expositie zal gedurende de twee jaar op verschillende plaatsen te zien zijn, te beginnen bij het RHC Vecht en Venen in Breukelen. 


Poster-weerbaar-water-page-001

Unesco Werelderfgoed

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is op weg naar de UNESCO Werelderfgoedstatus. Het grootste rijksmonument van Nederland hoopt in 2020 op de Werelderfgoedlijst te staan. De Stelling van Amsterdam heeft al vanaf 1996 de UNESCO status. Nederland wil die status nu uitbreiden met de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Beide linies zijn erfgoed van wereldniveau. Samen laten ze zien hoe groot die militaire verdediging met water als bondgenoot was. Ze zijn uniek en verdienen het om te blijven bestaan voor volgende generaties. De Ministerraad heeft op vrijdag 21 december 2018 ingestemd met het dossier voor de UNESCO nominatie van de Nieuwe Hollandse Waterlinie als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam. In januari zal het dossier worden ingediend bij het UNESCO World Heritage Centre in Parijs.

Stichtse Vecht

Maar liefst 28 van de in totaal 85 km lange Waterlinie ligt in de gemeente Stichtse Vecht. Dit gebied valt voor een groot deel samen met de geliefde plassen die direct ten oosten van de zegepralende Vecht liggen. Zodoende is Stichtse Vecht, midden tussen het drukke Amsterdam en Utrecht, een oase van tastbare rust, natuur en historie.  Een gebied waar je meer waardering voor krijgt wanneer je je ook bewust bent van haar historische functies.

Activiteiten

Niets leuker dan zelf zien, doen en beleven. Wat dat betreft zijn de forten de meest herkenbare elementen van de Waterlinie. In onze gemeente zijn Fort Nieuwersluis en Het Werk Maarsseveen de moeite van een bezoek waard. Het hele gebied is goed te bezoeken met de fiets of te voet. Er zijn meerdere fietstochten en wandelingen, zoals de Waterlinie fietstocht ‘Rondje Vecht’ van 43 km. Sommige plekjes kun je zelfs met een bootje bezoeken. De drie historische kringen organiseren in deze periode voor hun leden excursies door het gebied. Een reden te meer om nu lid te worden van een Historische Kring!

Expositie Water als Wapen

Van zaterdag 26 januari tot en met zaterdag 30 maart 2019 is de expositie te zien in het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen, Schepersweg 6e, 3621 JK Breukelen. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van het noordelijkste deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De openingstijden zijn: dinsdag tot en met donderdag van 10.00 tot 16.00 uur en op zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur. De toegang is gratis. Daarna zal deze expositie ongeveer anderhalf jaar kriskras door de gemeente gaan rondreizen.