Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Toon mij nieuws uit de gemeente:

Foto's beeldbank deels offline

Erfgoed Leiden en Omstreken verloor op 5 april 2018 een rechtszaak over het online publiceren van anonieme prentbriefkaarten uit het begin van de 20e eeuw. Dit vonnis kan verstrekkende gevolgen hebben. Archieven in Nederland hebben honderdduizenden foto's online staan waarbij de rechthebbenden in veel gevallen onbekend zijn. Nu er claims dreigen zodra een rechthebbende zich meldt, is het niet langer verantwoord om deze foto's online beschikbaar te blijven stellen. Vanwege deze zaak heeft het RHC besloten de anonieme prentbriefkaarten en foto's uit de collectie offline te halen.

De beslissing betekent dat mensen weer naar onze studiezaal dienen te komen om de foto's te kunnen zien. De afgelopen jaren heeft het RHC veel geïnvesteerd in digitalisering van archiefmateriaal en in de ontwikkeling van de online beeldbank. Het gebruik van de collectie is daardoor explosief toegenomen. Die ontwikkeling dreigt nu te stagneren.

Voor de bezoeker van onze beeldbank betekent dit dat de fotocollecties van Abcoude en Loenen geheel offline zijn gehaald. Ook is een deel van de collecties van De Bilt, Loenersloot, Nieuwersluis, Vreeland en Stichting het Vechtsnoer afgeschermd. Deze zijn nog wel op onze website te vinden en u kunt de beschrijvingen nog steeds lezen, maar de afbeeldingen zelf zijn niet meer te zien. De foto's zijn uiteraard wel nog steeds in te zien op onze studiezaal.

Het RHC is momenteel druk bezig om rechthebbenden op te sporen en afspraken met hen te maken zodat de afbeeldingen weer online gepubliceerd kunnen worden. In het geval van oude prentbriefkaarten is meestal niet bekend wie de maker is van de foto op de kaart, maar wel wie de uitgever is. Auteursrechten van uitgeverijen vervallen na 70 jaar; auteursrechten van makers echter pas 70 jaar na de dood van de maker. Archiefinstellingen verkeerden daardoor in de veronderstelling dat zij anonieme prentbriefkaarten ouder dan 70 jaar in hun beeldbanken mochten publiceren. Nu blijkt dat dat toch niet zo is.

Landelijke trend

Niet alleen het RHC neemt maatregelen. Tientallen archiefinstellingen in het hele land doen hetzelfde. Bij Erfgoed Leiden en Omstreken gaat het om ruim 100.000 foto's; in Tilburg om 80.000; in Haarlem om 56.000. Bij elkaar worden er zo honderdduizenden digitale afbeeldingen aan het publieke digitale domein onttrokken.

Hoger beroep

Erfgoed Leiden en Omstreken heeft hoger beroep aangetekend tegen het vonnis van de kantonrechter. De zaak wordt ondersteund door de branchevereniging. "Niet alleen onze achterban, maar vooral ons publiek wordt gedupeerd door dit vonnis," aldus voorzitter Chantal Keijsper. "Het is van het grootste belang dat dit van tafel gaat."

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.