Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Vrijwilliger in de spotlight: Elly Kroon

Waar zou het RHCVV zijn zonder zijn team van kundige en toegewijde vrijwilligers? En waar zijn ze zoal mee bezig? In deze rubriek vertellen ze over hun belevenissen en ontdekkingen. Dit keer: Elly Kroon uit Loenen aan de Vecht.

d163f82e 9cca 33bc f857 aa74df21febb

Hoe ben je bij het RHCVV betrokken geraakt?
Ik kwam hier voor het eerst terecht toen ik meer wilde weten over mijn familiegeschiedenis. Ik ben dol op familiefoto’s. Ik kwam een foto tegen van twee jongetjes die op dezelfde dag waren overleden. Niemand wist waarom. Dit kon geen toeval zijn! Ik ben overal langs geweest om een antwoord te vinden op deze vraag.

Na vijf jaar hebben we pas ontdekt wat er is gebeurd. Uiteindelijk heeft vaste bezoeker Ben Freijters in Het Utrechts Archief het antwoord gevonden. Ze zijn omgekomen bij een treinongeluk. Dit heeft me gemotiveerd om hier verder te gaan met stamboomonderzoek. Uiteindelijk ben ik hier vrijwilligerswerk gaan doen.

Wat vind je zo leuk aan stamboomonderzoek?
Ik ben heel nieuwsgierig aangelegd. Dus ik wil graag het verhaal achter alles weten. Door contact te zoeken met verschillende familieleden heb ik steeds meer kunnen achterhalen.

Alles wat ik heb ontdekt, heb ik tot een boek verwerkt: Familiekroniek van Elbert Kroon en Janna van de Kamer; Zonder verleden geen heden. Omdat niet alles in één boek paste, is er ook een deel 2. Beide boeken zijn terug te vinden in de bibliotheek van het RHCVV. Later heb ik ook mijn familiearchief overgedragen aan het RHCVV. De omvang hiervan is 2 meter. In het archief vind je alles terug wat ik de laatste jaren verzameld heb, waaronder veel familiefoto’s en oude prentbriefkaarten.

Wat heb je tot nu toe allemaal gedaan bij het RHCVV?
Ik ben begonnen met het verwijderen van nietjes uit archiefstukken. Ik heb deze allemaal opgespaard en op een gegeven moment had ik wel een kilo aan nietjes! Daarnaast heb ik archieven omgepakt en genummerd. Ook heb ik heel veel foto’s ingescand.  Momenteel klapper ik de bevolkingsregisters van Loenen: ik typ de namen en geboortedata van de inwoners van Loenen over, zodat andere stamboomonderzoekers deze gemakkelijk via de computer kunnen terugvinden.

Hoe gaat het klapperen?
“Hartstikke goed. Ik ben momenteel al bezig met mijn vierde boek! Ik hoop ooit nog eens op een familielid te stuiten. Dat is nog niet gebeurd, maar ik ben al wel veel bekende namen tegengekomen.

Ik heb het hier heel erg naar mijn zin. De sfeer is ontspannen en er is bestaat geen afstand tussen de mensen. Dat vind ik fijn.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.