Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Nationale Christen Geheelonthoudersvereniging, afdeling Wees...

GAW012 Nationale Christen Geheelonthoudersvereniging, afdeling Weesp, (1915) 1963-1992 (1999)

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Eind 1962 werd opgeheven de Loge "Altijd Trouw", van de Internationale Orde van Goede Tempelieren in Weesp. Zij gingen op in de A.N.D.O. (waarin ook opgenomen werden de geheelonthoudersverenigingen N.V. en S.O.V.). De Weesper leden besloten lid te worden van de N.C.G.O.V., omdat dit meer met hun ideeën overeenkwam. De afdeling werd op 10 juni 1963 opgericht. Wat ledenaantal betreft was de vereniging niet groot (beneden de 20 leden), maar er werd een grote activiteit ontplooit. Er werd jaarlijks gecollecteerd, landelijke publicaties werden verspreid in Weesp, scholen kregen voorlichtingsmateriaal, individuele verslaafden ondersteunt. In de loop der tijd werden acties uitgebreid tot de bestrijding van de verslaving aan drugs en aan het roken. De belangstelling voor de N.C.G.O.V. liep landelijk gezien in de loop der tijd terug. In 1978 was de afdeling Weesp, na de opheffing van de afdeling Hilversum, nog de enige plaatselijk actieve vereniging in het district. Verbinden werden steeds meer internationaal van aard: er ontstond contact met de Federation internationale de la Croix-Bleue in Bern. De afdeling Weesp werd opgeheven op 16 mei 1992. In 1998 werden de laatste financiële zaken afgewikkeld.
Het archief is geschonken voor mevrouw R. van Houwlingen in maart 2001. De omvang is 0,24 meter.

Kenmerken

Datering:
(1915) 1963-1992 (1999)
Auteur:
I.H.M.J. Kemperman-Wilke
Datering toegang:
2001
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Soort toegang:
Inventaris
Hoofdrubriek:
07. Gedeponeerde archieven
Subrubriek:
07.06 Cultuur, volksontwikkeling en religie
Gemeente:
Weesp
Plaatsnaam:
Weesp
Archiefbewaarplaats:
Weesp
Herkomst:
Schenking
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang GAW012: Nationale Christen Geheelonthoudersvereniging, afdeling Weesp, (1915) 1963-1992 (1999)
VERKORT:
NL-BklVV GAW012
 
 
 

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.