Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Woonomgeving Breukelen-Nijenrode, bouwvergunningen, 1906-1948

1605 Woonomgeving Breukelen-Nijenrode, bouwvergunningen, 1906-1948

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het bouwarchief van Breukelen-Nijenrode is een van oorsprong analoog archief. Vanwege raadplegingsvoordelen is het archief voor overbrenging gedigitaliseerd. De inventarisnummers 1 t/m 10 in deze toegang verwijzen naar vergunningen die zich in de ingekomen stukken van het gemeentearchief Breukelen-Nijenrode 1811-1948 bevinden. (Toegang 1003, inv. nr. 222 en 223). Deze vergunningen waren ten tijde van de overbrenging van de rest van de bouwvergunningen in 2022 al bij het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV) aanwezig. De hierop volgende paragrafen hebben geen betrekking op deze tien inventarisnummers maar op de rest van het archief, dat in 2018 bewerkt en gedigitaliseerd en in 2022 overgebracht is door gemeente Stichtse Vecht naar het RHCVV.
De bouwvergunningen zijn afkomstig uit het archiefbestanddeel Breukelen 1931-1979. De dossiers zijn volgens het herkomstprincipe gesplitst in een deel voormalige gemeente Breukelen-Nijenrode tot en met 1948 en een deel Breukelen 1949-1988. De dossiers tot 1948 zijn opgenomen in deze toegang. Latere dossiers zijn te vinden in toegang 1608.
De dossiers waren oorspronkelijk op adres opgebouwd en bestonden in sommige gevallen uit meerdere vergunningen uit verschillende jaren. Het archief was nog niet geschoond, maar wel grotendeels materieel verzorgd.
De firma DOX Support heeft de bewerking van de dossiers uitgevoerd. Daarbij zijn te bewaren dossiers geschoond, ontdaan van hechtmiddelen en verpakt in zuurvrije mappen. Dossiers die voor vernietiging in aanmerking kwamen zijn op een vernietigingslijst gezet en ter goedkeuring voorgelegd aan de archivaris. Begin 2022 is goedkeuring verleend voor vernietiging en zijn de dossiers vernietigd.
De firma Karmac heeft de digitalisering uitgevoerd. De documenten tot en met A3 zijn gescand op 300dpi 24 bits sRGB in kleur Tiff ongecomprimeerd. Aan het image wordt na scannen het kleurprofiel toegevoegd. Bij het scannen is gebruik gemaakt van een hoog volume document-scanner met DPU software. Elk document is dubbelzijdig gescand. De digitale blanco pagina's zijn daarna allen verwijderd. Documenten zijn maatvast gescand.
Alle tekeningen groter dan A3 formaat zijn per tekening gescand volgens de kwaliteitseisen van het kwaliteitsniveau Metamorfoze Light. Blanco pagina's zijn niet gescand, enkel bij twijfel of bij een kleine aantekening. Bij de tekening is een liniaal voor de maatvoering gescand en worden de objectleveltargets toegevoegd. Er is gescand op een resolutie van 300 ppi 24 bits Adobe RGB in kleur in JP-2000-formaat ongecomprimeerd. Bij het scannen van de tekeningen is gebruik gemaakt van een stationaire tekeningscanner. Een zwarte rand is om de opnamen gecropt van 10 tot 20 pixels, conform kwaliteitseisen van het kwaliteitsniveau Metamorfoze Light. Hierdoor blijft het origineel volledig zichtbaar.
Op de gehele digitalisering is meermaals een kwaliteitscontrole uitgevoerd, zowel door Karmac als door gemeente Stichtse Vecht en via een kleine steekproef ook door het RHCVV voor overbrenging.
Het archief is voor zover bekend volledig. Doordat in het verleden de uitlening binnen de organisatie niet altijd goed is gegaan, kan het voorkomen dat een dossier zich nog in de gemeentelijke organisatie bevindt. Na de overbrenging in 2022 is het dus mogelijk dat er nog een kleine aanvulling kan volgen.
Trefwoordenlijst
De volgende trefwoorden zijn, indien van toepassing, bij het beschrijven van de vergunningsdossiers toegevoegd als extra metadata:
. Abri
. Antenne
. Balkon
. Bedrijfsruimte
. Begraafplaats
. Benzinepomp
. Berging
. Beschoeiing
. Bibliotheek
. Boerderij
. Brandtrap
. Brandweergarage
. Brug
. Caravan
. Carport
. Consistorie
. Dakkapel
. Dam
. Dierenverblijf
. Duiker
. Energievoorziening
. Erfafscheiding
. Erker
. Garage
. Geluidsscherm
. Gemaal
. Gemeentehuis
. Gevangenis
. Hek
. Horeca
. Jeugdherberg
. Kapel
. Kas
. Keerwand
. Kelder
. Kerk
. Keuken
. Kinderopvang
. Kindertehuis
. Koepel
. Mast
. Molen
. Monument
. Muziekruimte
. Nutsruimte
. Parochiehuis
. Pastorie
. Patronaatsgebouw
. Pergola
. Peuterspeelzaal
. Politiebureau
. Raam
. Reclame
. Sanitair
. School
. Schoorsteen
. Serre
. Sluis
. Stuw
. Sportaccommodatie
. Steiger
. Terras
. Theater
. Tochtportaal
. Toilet
. Tuinhuis
. Tunnel
. Veranda
. Verdedigingswerken
. Verenigingsgebouw
. Verpleeg- en/of verzorgingstehuis
. Viaduct
. Vlonder
. Waranda
. Wijklokaal
. Windscherm
. Woning
. Woonboot
. Zomerwoning
. Zonnecollector
. Zusterhuis
. Zwembad
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1906-1948
Auteur:
DOXsupport
Datering toegang:
2022
Omvang in meters:
3,12
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Soort toegang:
Inventaris
Hoofdrubriek:
02. Gerechts- en gemeente-archieven
Subrubriek:
07.08 Milieuhygiëne, volkshuisvesting en ruimtelijke ordening
Gemeente:
Stichtse Vecht
Plaatsnaam:
Breukelen-Nijenrode
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Herkomst:
Wet
Bronsoort:
WO-Bouwvergunningen
AVG:
Namen van wellicht nog levende personen zijn in deze inventaris afgeschermd in verband met de AVG
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 1605: Woonomgeving Breukelen-Nijenrode, bouwvergunningen, 1906-1948
VERKORT:
NL-BklVV 1605
 
 
 

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.