Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Sanatorium en ziekenhuis "Berg en Bosch", Bilthoven, 1922-1993

1120 Sanatorium en ziekenhuis "Berg en Bosch", Bilthoven, 1922-1993

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

beacon
 
 
Inleiding
Het archief van Sanatorium en Ziekenhuis Berg en Bosch Bilthoven, dat na 1965 in fases omgebouwd werd tot een algemeen ziekenhuis, is verre van compleet. Een aantal stukken werd, na de opheffing van 'Medisch Centrum Berg en Bosch' in 1993, verzameld door de Historische Kring d'Oude School De Bilt / Bilthoven. Andere onderdelen werden door particulieren aan de Historische Kring overgedragen. De precieze herkomst is niet meer te achterhalen.
Sanatorium Berg en Bosch was een instelling van 'Herwonnen Levenskracht', een vereniging die in 1913 werd opgericht door de Katholieke Arbeiders Beweging met als doel de bestrijding van tuberculose onder katholieke arbeiders en hun gezinnen.
Een eerste sanatorium met 290 bedden werd gebouwd in 1920 rond de reeds bestaande villa 'Berg en Bosch' in Apeldoorn. In 1933 vond nieuwbouw plaats, met ruimte voor 400 patiënten, op een 47 ha. groot terrein in Bilthoven.
De eerste directeur was prof. dr. W. Bronkhorst, de grote voorloper op het gebied van röntgentechniek en diagnostiek. Hij was vanaf 1920 geneesheer-directeur in Apeldoorn en van 1933 tot 1950 in Bilthoven. In dit archief bevinden zich enkele beschrijvingen en tekeningen van door hem ontwikkelde onderzoeksapparatuur en twee schriftjes met zijn persoonlijke aantekeningen.
Tevens werden in het archief opgenomen de stukken van Museumgroep Berg en Bosch en de correspondentie van het Actiecomité Berg en Bosch, dat zich tussen 1991 en 1993 beijverde voor behoud van het medisch centrum voor de gemeente De Bilt. Voor dit comité: zie ook de bijlage.
Onder 'gedeponeerde archieven' zijn stukken te vinden van de tweede directeur dr. J.J. Hirdes, deze betreffen zijn algemene werkzaamheden in het Nederlandse ziekenhuiswezen.
Voor meer archiefstukken waaronder foto's en boeken over Sanatorium Berg en Bosch verwijzen wij naar de archieven van Herwonnen Levenskracht en het Nederlands Katholiek Vakverbond, standplaats: Katholiek Documentatie Centrum Nijmegen. (115 records)
Vera Rölkens en Wilma Storimans, Bilthoven, 2005.
Bronnen:
De Biltse Grift. Tijdschrift van Historische Kring d'Oude School, nr. 4, september 1993.
A.G.M. van Melsen, Herwonnen Levenskracht 1913-1984, 1984.

Kenmerken

Datering:
1922-1993
Auteur:
V. Rölkens en W. Storimans
Datering toegang:
2005
Omvang in meters:
3
Openbaarheid:
Niet openbaar
Soort toegang:
Inventaris
Hoofdrubriek:
10. Particuliere archieven
Subrubriek:
07.05 Gezondheidszorg
Gemeente:
De Bilt
Plaatsnaam:
Bilthoven
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Herkomst:
Schenking
AVG:
Namen van wellicht nog levende personen zijn in deze inventaris afgeschermd in verband met de AVG
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 1120: Sanatorium en ziekenhuis "Berg en Bosch", Bilthoven, 1922-1993
VERKORT:
NL-BklVV 1120
Categorie:
 
 
 

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.