Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Gereformeerde kerk te Weesp, 1861-2006
xGAW128-01 Gereformeerde kerk te Weesp, 1861-2006
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

GAW128-01 Gereformeerde kerk te Weesp, 1861-2006
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Christelijk Afgescheidene Gemeente, (1861-1892-1917)
Nederduitsche Gereformeerde Kerk, (1891-1892-1917)
GAW128-01 Gereformeerde kerk te Weesp, 1861-2006
Inleiding
Nederduitsche Gereformeerde Kerk, (1891-1892-1917)
Datering:
(1891-1892-1917)
De in 1886 aangevangen Doleantiebeweging van A. Kuyper c.s. bracht ook in Weesp leden van de Hervormde gemeente in beweging. Op advies van de dolerende predikant B. van Schelven uit Amsterdam begon men in 1887 oefeningen te houden waarin diverse geestverwante predikanten voorgingen. Toch verliep de zaak, waarschijnlijk mede omdat de Hervormde gemeente ter plaatse, inclusief de beide predikanten, orthodox was. Dankzij contacten tussen Weespers en de in 1887 gestichte Nederduitsche Gereformeerde Kerk te Bussum werden de samenkomsten in 1889 hervat. Half juli 1890 werd daarvoor een zaaltje gehuurd. Op 8 september 1890 werd onder leiding van Van Schelven een publieke vergadering gehouden waarin werd besloten de Hervormde kerkeraad ter plaatse te benaderen met de vraag of hij wilde besluiten de kerk van Weesp 'vrij te maken van de overheersching der Synodale hiërarchie'. Dit laatste valt af te leiden uit de brief die A. Vree, C. Kuyper en P. Ridder op 14 september 1890 aan genoemde kerkeraad verzonden. Na een afwijzend antwoord van de raad deed het drietal een uitnodiging uitgaan voor een vergadering op 18 december 1890 in een lokaal in de Jan Gortersteeg, die opnieuw geleid zou worden door Van Schelven. Deze was door de classis Amsterdam 'der reeds tot reformatie gekomen kerken' aangewezen als consulent.
In de genoemde vergadering zou besloten moeten worden over 'het instellen van een nieuwen kerkeraad in onze [Hervormde!] kerk'. Of deze vergadering inderdaad is gehouden en wat er besloten werd, blijft vanwege gebrek aan gegevens onduidelijk. Zeker is dat daarna nog enkele maanden volgden waarin 'vele moeielijkheden en bezwaren' overwonnen dienden te worden. Dientengevolge kon Van Schelven pas op 7 mei 1891 ambtdragers bevestigen. Direct aansluitend werd een kerkeraadsvergadering gehouden, waarin het juk van het Algemeen Reglement van 1816/1852 werd afgeworpen. Daarmee was tevens de Nederduitsche Gereformeerde Kerk gesticht. *  Men kerkte in een gebouw dat gelegen was aan de Nieuwstad; omdat de ruimte te klein was voor een afzonderlijke consistorie, vergaderde de kerkeraad bij één van de leden thuis. Toen de eigenaar van het pand begin 1894 de huur opzegde, werd een pakhuis gelegen aan de Middenstraat, Noordhoek Claes Dellsteeg (thans: Middenstraat 119) aangekocht, dat na verbouwing op 29 april 1894 in gebruik werd genomen. Na enkele vergeefse pogingen, slaagde men er in juli 1900 in een eigen predikant te beroepen: W. Goedhuijs te Oostburg, die op 11 november van dat jaar intrede deed.
Gereformeerde Kerk, (1917-2006)
Ordening en beschrijving van het archief
Openbaarheid
Belangrijkste geraadpleegde literatuur
Predikanten
Kenmerken
Datering:
1861-2006
Auteur:
M. Bakker-Haas, C.G. Lans-Hoogeveen, M.L. Post-Jansen, A.B. de Vries-Hooghordel en J.Vree
Datering toegang:
2011
Omvang in meters:
12,76
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Hoofdrubriek:
06. Kerkarchieven
Subrubriek:
06.03 Gereformeerd
Soort toegang:
Inventaris
Gemeente:
Weesp
Plaatsnaam:
Weesp
Archiefbewaarplaats:
Weesp
Herkomst:
Bruikleen
Licentie:
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang GAW128-01: Gereformeerde kerk te Weesp, 1861-2006
VERKORT:
NL- BklVV GAW128-01
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.