Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Vereniging Mannenkoor "De Verenigde Zangers" te Maarssen, 1924-1967

1127 Vereniging Mannenkoor "De Verenigde Zangers" te Maarssen, 1924-1967

Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Het culturele leven in Maarssen heeft altijd vele verenigingen geteld. Een van deze verenigingen is het op 23 juli 1922 opgerichte Mannenkoor "De Vereenigde Zangers", opgeheven in 1966.
In de ledenvergadering van 19 oktober 1966 werd besloten tot het opheffen van de vereniging. De voorzitter memoreerde in de vergadering de gang van zaken gedurende de laatste tijd en stelde dat het mannenkoor, op dat moment 23 leden groot, slechts kon blijven bestaan als aan een aantal voowaarden werd voldaan:
wekelijks dienden de repetities te worden bijgewoond, in toenemende mate werd dit namelijk niet gedaan;
de dirigent zich niet terugtrok gelet op het weinige animo voor de repetities;
de contributie verhoogd werd en de verenigingskas niet leegraakte.
Uiteindelijk beslisten de stemmen, met 14 voor en 5 tegen werd besloten tot het opheffen van de vereniging.
Na liquidatie werd het batig saldo geschonken aan de stichting Het Dorp.
De vereniging heeft blijkens de jaarverslagen altijd hoogte- en dieptepunten geteld als het gaat om de grootte van haar ledenbestand.
De repetities werden gehouden in het Trefpunt aan de Kerkweg, indien daar geen gelegenheid bestond werd uitgeweken naar de kapel.
Voor vergaderingen maakte men gebruik van café-restaurant Concordia aan de Breedstraat, hotel-café-restaurant De Harmonie aan de Kerkweg of café-restaurant Kouffeld (clublokaal) aan de Langegracht.
Het bestuur telde zeven leden en werd gekozen via een stemming.
Het bestond uit een voorzitter, een plaatsvervangend voorzitter, een algemene adjunct, een secretaris, een tweede secretaris, een penningmeester en een bibliothecaris.
Er werd zo'n vier-vijf keer per jaar vergaderd.
Beschermheer was de burgemeester van Maarssen.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vereniging gedwongen zich aan te sluiten bij de Kultuurkamer.Toen men weigerde werd door de "Commissaris voor niet-commercieele Vereenigingen" zetelende te 's-Gravenhage bij besluit d.d. 8-10-1943 de vereniging opgeheven.
Dit betekende echter niet dat er direct een eind kwam aan de activiteiten van de vereniging. Onder het mom van een cursus gegeven door de heer Zijlstra bleven gedurende enige tijd de wekelijkse repetities gewoon doorgaan.
Uiteindelijk diende ook de heer Zijlstra onder te duiken en kwam een voorlopig eind aan de activiteiten.
Op 8 juni 1945 vond weer de eerste bestuursvergadering plaats en werd een aanvang gemaakt met het verenigingsleven.
Archief
Inventaris
13 Overeenkomst tussen de Sociéte des Auteurs, Compositeurs et Editeurs te Parijs enerzijds en de vereniging anderzijds waarbij voor de periode 1931-1932 aan de vereniging toegestaan werd het repertoire aan muziekstukken van eerstgenoemde partij te mogen opvoeren, 1931. 1 stuk
1127 Vereniging Mannenkoor "De Verenigde Zangers" te Maarssen, 1924-1967
Inventaris
13
Overeenkomst tussen de Sociéte des Auteurs, Compositeurs et Editeurs te Parijs enerzijds en de vereniging anderzijds waarbij voor de periode 1931-1932 aan de vereniging toegestaan werd het repertoire aan muziekstukken van eerstgenoemde partij te mogen opvoeren, 1931. 1 stuk
Datering:
1931
Omvang:
1 stuk
Kenmerken
Datering:
1924-1967
Auteur:
R.H.C. van Maanen
Datering toegang:
1993
Omvang in meters:
0,24
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Soort toegang:
Inventaris
Hoofdrubriek:
10. Particuliere archieven
Subrubriek:
07.06 Cultuur, volksontwikkeling en religie
Gemeente:
Stichtse Vecht
Plaatsnaam:
Maarssen
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Herkomst:
Schenking
AVG:
Namen van wellicht nog levende personen zijn in deze inventaris afgeschermd in verband met de AVG
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 1127: Vereniging Mannenkoor "De Verenigde Zangers" te Maarssen, 1924-1967
VERKORT:
NL-BklVV 1127
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.