Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Gemeente Mijdrecht, (1900) 1941-1960 (1988)
x1037 Gemeente Mijdrecht, (1900) 1941-1960 (1988)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1037 Gemeente Mijdrecht, (1900) 1941-1960 (1988)
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Geschiedenis van de gemeente Mijdrecht over de periode 1941-1960
Geschiedenis van het archief over de periode 1941-1960
1037 Gemeente Mijdrecht, (1900) 1941-1960 (1988)
Inleiding
Geschiedenis van het archief over de periode 1941-1960
In 1941 is men in Mijdrecht voor de ordening van het archief overgegaan van het rubriekenstelsel naar het dossierstelsel. Vanaf dat jaar werden de archiefbescheiden zaaksgewijze geordend met gebruikmaking van de Basisarchief- code van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. In 1974 heeft het bureau Organisatie Documentatie Registratuur en Personeelsbeheer (ODRP) het archief over de periode 1941-1974 bewerkt. Door dit bureau werd het te bewaren archief gescheiden van het te vernietigen archief. Het te bewaren gedeelte werd in blokken ingedeeld: een blok A voor de periode 1941-1960 en een blok B voor de periode 1961-1970. Binnen deze blokken werden de te bewaren dossiers numeriek afgesteld en afgevoerd naar het semi-statisch archief. De toegankelijkheid hiervan werd gewaarborgd door een dossierinventaris.
Ten aanzien van het vernietigbare gedeelte heeft het bureau vernietigd datgene wat op dat moment vernietigbaar was. Het op termijn vernietigbare werd op vernietigingsjaar in het semistatisch archief opgenomen met als toegang een register van vernietiging. Later werd bij een voorgenomen vernietiging in dit register het jaar van daadwerkelijke vernietiging aangetekend.
Door het bureau werd een nieuw dynamisch archiefbestand opgezet, gebaseerd op het principe dat bij de dossiervorming reeds een scheiding wordt gemaakt tussen te bewaren en op termijn vernietigbare zaken. Uitgangspunt van ordening bleef de "code VNG".
Vanaf de bewerking door het ODRP tot aan de opheffing van de gemeente in 1988, heeft men aan deze door het bureau ingevoerde werkwijze de hand gehouden, waarbij na 1970 het archief werd ingedeeld in tienjarenblokken. Er heeft ook regelmatig vernietiging van archiefbescheiden plaatsgevonden.
De archieven werden in de periode 1941 -1978 bewaard in het oude, niet meer bestaande, gemeentehuis aan de Dorpsstraat. Hierna werden de archieven overgebracht naar de archiefbewaarplaats in het in 1978 gereed gekomen nieuwe gemeentehuis aan het Raadhuisplein. In 1989 zijn de archieven en Mijdrecht overgegaan naar de rechtsopvolger van de gemeente: de gemeente De Ronde Venen. Dit heeft niet tot verplaatsing van deze archieven geleid, aangezien het gemeentehuis van Mijdrecht werd aangewezen als bestuurlijke zetel van de gemeente De Ronde Venen.
De aanschaf van verrijdbare archiefstellingen maakte het mogelijk alle archieven van de voormalige gemeenten Mijdrecht, Vinkeveen en Waverveen en Wilnis in de bestaande archiefbewaarplaats van de voormalige gemeente Mijdrecht onder te brengen. In 1992 moest deze archiefbewaarplaats wijken voor het realiseren van een aanbouw aan het bestaande gemeentehuis. Alle archieven zijn toen tijdelijk ondergebracht in andere ruimten. Eind oktober 1993 zullen de archieven gaan berusten in een nieuwe archiefbewaarplaats, die gerealiseerd wordt in de nieuwe aanbouw. Deze bewaarplaats voor de gemeente De Ronde Venen is inmiddels door Gedeputeerde Staten goedgekeurd en zal als zodanig worden aangewezen.
Verantwoording van de inventarisatie
Overzicht van burgemeesters, wethouders en gemeentesecretarissen
Kenmerken
Datering:
(1900) 1941-1960 (1988)
Auteur:
Y.M.E. Dorrepaal en M.C.A. van Ettikhoven
Datering toegang:
1994
Omvang in meters:
15,5
Openbaarheid:
Beperkt openbaar
Hoofdrubriek:
02. Gerechts- en gemeente-archieven
Soort toegang:
Inventaris
Gemeente:
De Ronde Venen
Plaatsnaam:
Mijdrecht
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Notabene:
Aangevuld in 2018 door W.A. van Dijk
Herkomst:
Wet
Licentie:
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 1037: Gemeente Mijdrecht, (1900) 1941-1960 (1988)
VERKORT:
NL- BklVV 1037
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.