Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Gerecht Breukelen-Nijenrode, 1569-1811
x1002 Gerecht Breukelen-Nijenrode, 1569-1811
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

1002 Gerecht Breukelen-Nijenrode, 1569-1811
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Bestuur
Archief
Inventarisatie
1002 Gerecht Breukelen-Nijenrode, 1569-1811
Inleiding
Inventarisatie
Bij de inventarisatie van een archief moet zoveel mogelijk worden uitgegaan van de oude ordening van de stukken. Te dien aanzien bleken bij de aanvang van de inventarisatie-werkzaamheden het oud archief (tot 1813) en enkele seriebestanden uit het nieuw archief (vanaf 1813) door eerder plaatsgehad hebbende bewerkingen (weer) in zekere mate aan dit criterium te voldoen. Het oud archief werd in grote lijnen aangetroffen zoals het in 1932 door G.H. Kurtz is geïnventariseerd. Het resultaat van die bewerking is vervat in een getypte inventaris waarin de navolgende afdelingen zijn opgenomen:
I. Breukelen-Nijenrode;
II. Breukelen-Orttsgerecht;
III. Portengen-Noordeinde;
IV. Kerspel Breukelen;
V. Stichtse lasten in de gerechten van Breukelen;
VI. Waarschappij van Breukelen.
Bij de huidige inventarisatie zijn de afdelingen I, II, IV en VI gehandhaafd, maar zijn de daarin ondergebrachte archiefbestanddelen naar hun archivistische kenmerken verfijnder gerangschikt.
Afdeling III betrof een zelfstandig archief en is als administratieve voorganger van de gemeentelijke administratie van Portengen-Noordeinde naar het archief van die plaats overgebracht en in de inventaris van die gemeente beschreven.
Afdeling V is komen te vervallen omdat de daarin opgenomen archivalia feitelijk tot de afdelingen I, II en IV behoorden.
Het oud archief omvat de periode 1569-1811 (1813). Het oudste document betreft een belastingkohier voor o.a. de gerechten Breukelen-Nijenrode en Breukelen-Proostdij (St. Pieters) uit de jaren 1569-1570. De formele beëindiging van de gerechtsstructuur in 1811 markeert de einddatum van het oud archief, doch een aantal series en losse stukken lopen nog door tot het jaar 1813.
Het nieuw archief vangt aan met 1811, het jaar waarin een aantal gerechten, w.o. Breukelen-Nijenrode en Breukelen-Ortts, werden samengevoegd tot de gemeente Breukelen. De inventarisatie omvat de archivalia tot en met het jaar 1948. Bescheiden van na dit jaar zijn-behoudens enkele uitzonderingen-niet in deze inventaris beschreven.
Ook bij de ordening der stukken van het nieuw archief is hoofdzakelijk uitgegaan van de organisatie en taken van de onderscheidene archiefvormende instanties. Het archief van het gemeentebestuur is voornamelijk opgebouwd rond een aantal langlopende series, zoals de raadsnotulen, correspondentie, begrotingen en jaarrekeningen. Deze zijn vrij compleet bewaard gebleven.
Inventaris
Bijlagen
Bijlage: Naamlijsten van bestuursleden en -functionarissen
Concordansen
Kenmerken
Datering:
1569-1811
Auteur:
drs. W.F.M. Ahoud
Datering toegang:
1994
Omvang in meters:
3,84
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Hoofdrubriek:
02. Gerechts- en gemeente-archieven
Subrubriek:
07.02 Politiek, bestuur en administratie
Soort toegang:
Inventaris
Gemeente:
Stichtse Vecht
Plaatsnaam:
Breukelen-Nijenrode
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Notabene:
Aangepast voor weergave op internet door W.A. van Dijk, 2018
Herkomst:
Wet
Licentie:
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 1002: Gerecht Breukelen-Nijenrode, 1569-1811
VERKORT:
NL- BklVV 1002
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.