Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Archief van Elly van Stekelenburg, 1901-1984 (2000)
x0910 Archief van Elly van Stekelenburg, 1901-1984 (2000)
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0910 Archief van Elly van Stekelenburg, 1901-1984 (2000)
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen
Zoektips!

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

 
 
Inleiding
Elly van Stekelenburg
0910 Archief van Elly van Stekelenburg, 1901-1984 (2000)
Inleiding
Elly van Stekelenburg
Elly van Stekelenburg (1901 - 1984).

Elly van Stekelenburg was een bekend Nederlands actrice. Zij woonde Van 1966 tot aan haar dood in 1984 in huize De Zwaluw, Straatweg 184 in Breukelen.
Zij werd geboren in Enschede, maar het gezin verhuisde al snel naar Amsterdam, waar zij haar jeugd doorbracht. Vervolgens trok het gezin naar Groningen. Daar doorliep Elly de HBS, maar voltooide deze opleiding niet. Haar ambities lagen elders. In 1919 begon ze, zonder diploma, aan de toneelschool in Amsterdam. In 1921 behaalde zij cum laude het diploma. Haar klassieke toneelcarriere begon bij Albert Vogel.
Op 5 juni 1923 trouwde Elly in Groningen met acteur Jan Mulder. Met het Hofstad-Tooneel gingen zij datzelfde jaar op toernee naar Indie, waar zij ook later nog tweemaal heen gingen. Vanaf 1934 speelde Elly alleen nog maar in Nederland. Het huwelijk met Jan Mulder werd in 1934 ontbonden.
In datzelfde jaar trouwde Elly voor de tweede keer, met acteur Ko van Dijk. Door in hun huis aan de Amsterdamse Vondelstraat allerlei stukken op te voeren, kwamen zij de oorlog door. Entreeprijs: "Iets te eten, iets te stoken of iets te roken". In 1953 kwam ook aan dit huwelijk weer een einde.
Daarna had Elly gedurende 21 jaar een relatie met de acteur Hans Culeman. Samen met hem woonde ze vanaf 1966 in Breukelen. Daar wordt ze vooral herinnerd door haar contacten met de kinderen in het dorp en haar elektrische witkar, waarmee ze regelmatig naar Het Regthuys ging voor een borreltje.
Elly van Stekelenburg heeft in een groot aantal toneelgezelschappen gespeeld, maar regisseerde ook en maakte graag zelf de decors. In 1961 ontving Elly de Albert van Dalsumprijs en in 1962 de bronzen Louis Bouwmeesterplak, hoge toneelonderscheidingen.
Sinds 1953 was Elly ook een veelgevraagd televisie-actrice. Tussen 1972 en 1976 deed ze mee aan de populaire televisieserie 'Kunt u mij
de weg naar Hamelen vertellen mijnheer?'
Elly heeft veel betekend voor toneelspelend Breukelen. Ze stimuleerde de toneelverenigingen en regisseerde op Nijenrode en Rijksscholengemeenschap Broklede. Daarnaast opende zij winkels, bazars, feesten en reikte prijzen uit in Breukelen.
Ter gelegenheid van haar tachtigste verjaardag werden twee grootse feesten georganiseerd, in Breukelen en Amsterdam. Deze festiviteiten bleken later een soort afscheid te zijn geweest, Elly trok zich min of meer terug. De laatste jaren van haar leven heeft ze veelal doorgebracht, zittend in haar bedje, in de kamer aan de Vecht, waar de mensen op de rondvaartboten haar publiek werden.
Zij werd tot haar dood in 1984 verzorgd door mensen uit de omgeving: het echtpaar Baas, Jenny van Dockum en haar zoon Dicky en Paul en Gien van Warmerdam.
Na haar overlijden is volgens haar wens een fonds in het leven geroepen, om de kinderen in Breukelen jaarlijks op jaar verjaardag te trakteren op een ijsje.
Geschiedenis van het archief
Verantwoording van de inventarisatie
Kenmerken
Datering:
1901-1984 (2000)
Auteur:
I. Gondrie en W. de Kruijter-Zandstra
Datering toegang:
2019
Omvang in meters:
1,80
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Hoofdrubriek:
07. Gedeponeerde archieven
Subrubriek:
07.14 Huizen, families en personen
Soort toegang:
Geen
Gemeente:
Stichtse Vecht
Plaatsnaam:
Breukelen
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Herkomst:
Schenking
Licentie:
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 0910: Archief van Elly van Stekelenburg, 1901-1984 (2000)
VERKORT:
NL- BklVV 0910
Categorie:
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.