Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>
Uw zoekacties: Oud-rechterlijk archief gerecht Waverveen, 1703-1812
x0808 Oud-rechterlijk archief gerecht Waverveen, 1703-1812
Uitleg bij archieftoegang

Een archieftoegang geeft uitgebreide informatie over een bepaald archief.

Een archieftoegang bestaat over het algemeen uit de navolgende onderdelen:

• Kenmerken van het archief
• Inleiding op het archief
• Inventaris of plaatsingslijst
• Eventueel bijlagen

De kenmerken van het archief zijn o.m. de omvang, vindplaats, beschikbaarheid, openbaarheid en andere.

De inleiding op het archief bevat interessante informatie over de geschiedenis van het archief, achtergronden van de archiefvormer en kan ook aanwijzingen voor het gebruik bevatten.

De inventaris of plaatsingslijst is een hiërarchisch opgebouwd overzicht van beschreven archiefstukken. De beschrijvingen zijn formeel en globaal. Het lezen en begrijpen van een inventaris behoeft enige oefening en ervaring.

Bij het zoeken in de inventaris wordt de hiërarchie gevolgd. De rubrieken in de inventaris maken deel uit van de beschrijving op een lager niveau. Komt de zoekterm in een hoger niveau voor, dan voldoen onderliggende niveaus ook aan de zoekvraag.

0808 Oud-rechterlijk archief gerecht Waverveen, 1703-1812
Zoek in deze inventaris
>
Zoektermen

Wildcards kunnen het zoeken vergemakkelijken:

  • Een ? (vraagteken) vervangt een letter
  • Een * (sterretje) vervangt een aantal letters
  • Door een $ (dollarteken) voor een zoekterm te zetten, zoekt u naar woorden die op elkaar lijken.

Meer zoektips vindt u hier.

beacon
 
 
Inleiding
Algemeen
0808 Oud-rechterlijk archief gerecht Waverveen, 1703-1812
Inleiding
Algemeen
De dorpsgerechten zoals zij tot het einde van het Ancien Régime in de provincie Utrecht funktioneerden hadden een verschillende herkomst. In verreweg de meeste gevallen kan hun rechtsmacht worden afgeleid van de bisschop van Utrecht, maar zelfs dat geldt niet absoluut. De koninklijke schenkingen aan de bisschop van de immuniteit voor zijn eigen domeinen (sinds de 8e eeuw) en de verlening van grafelijk gezag over gebieden buiten zijn domeinen (in de 11e eeuw) gaf via een lang proces het ontstaan aan de bisschoppelijke landsheerlijkheid over het Nedersticht en het Oversticht, grosso modo samenvallend met de huidige provincies Utrecht, Overijssel, Drente en de stad Groningen. * Eén van de aspekten van de landsheerlijkheid was de rechtsmacht, zowel de hoge in lijfstraffelijke zaken als de lage in boetstraffelijke zaken. De hoge rechtsmacht werd over het algemeen in regionaal kader uitgeoefend, de lage in lokaal kader.
Hoge rechtsmacht
Lage rechtsmacht
De archieven
De inventarisatie
Wenken voor de raadpleging
Bewerkingsgeschiedenis
Inventaris
Kenmerken
Datering:
1703-1812
Auteur:
D.T. Koen
Datering toegang:
1985
Omvang in meters:
-
Openbaarheid:
Volledig openbaar
Soort toegang:
Inventaris
Hoofdrubriek:
01. Rechterlijke archieven
Subrubriek:
07.10 Justitie
Gemeente:
De Ronde Venen
Plaatsnaam:
Waverveen
Archiefbewaarplaats:
Breukelen
Herkomst:
Wet
Notabene:
Waverveen ressorteerde voor wat betreft de berechting van de lijfstraffelijke zaken onder het baljuwschap van Amstelland.
Citeerinstructie:
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste eenmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen. Toegang 0808: Oud-rechterlijk archief gerecht Waverveen, 1703-1812
VERKORT:
NL-BklVV 0808
 
 
 
MAIS-(M)DWS is een product van DE REE archiefsystemen BV
meer informatie over MAIS-(M)DWS

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.