Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Zoekwijzer Historische bibliotheek en documentatie (HB en HD)

Onze collectie Historische bibliotheek en documentatie is onderverdeeld in vier aparte deelcollecties:

  • HB - Bibliotheek
  • HP - Periodieken 
  • HK - Kranten
  • HD - Documentatie

In de HB Bibliotheek zitten boeken die gaan over de plaatsen in ons werkgebied, over de geschiedenis van de regio en van Nederland. Daarnaast hebben we boeken op het gebied van genealogie, archiefwetenschap en andere historische onderwerpen.  

In de HP Periodieken kom je tijdschriften en periodieken van de heemkundekringen uit ons werkgebied tegen. Hierin zijn veel interessante artikelen te vinden over de plaatselijke en regionale geschiedenis.  

In de collectie HK Kranten zitten exemplaren van de lokale weekbladen en van nationale en regionale kranten en krantenknipsels.

In de collectie HD Documentatie zit een verzameling van diverse bronnen van knipsels, bidprentjes, schoolartikelen en ander gedrukt en geschreven materiaal. Hierin vind je documentatie die is verzameld over plaatselijke en regionale gebeurtenissen, maar ook locaties en personen. 

 

Hoe kan ik zoeken in de collectie

Je kunt de verschillende titels in onze Bibliotheek vinden op via onze website www.rhcvechtenvenen.nl. Vanaf de homepage ga je met de cursor boven 'Zoeken in alles' staan, er verschijnt een lijst met opties waaronder 'Bibliotheek'. Je bent nu in het hoofdscherm van de Historische bilbitoheek en documentatie. In het hoofdscherm van de bilbiotheek zie je linksboven een zoekveld. Door op het zoekveld te klikken open je een uitgebreider zoekveld met meer zoekopties. Zo kun je nog gerichter zoeken.

Zoek in alles
Als je in alles tegelijk wilt zoeken, typ je rechtsboven in het zoekveld de zoekterm in en zoek je door alles. Deze zoekresultaten kun je aan de rechterzijde van het scherm vervolgens filteren op bijvoorbeeld gemeente, hoofd- en subrubriek. Naast het zoeken in alle velden kun je hier ook specifieker zoeken op titel, auteur, plaats van uitgave of jaar van uitgave.

Zoeken in de deelcollecties
Wil je alleen zoeken in een van de vier deelcollecties afzonderlijk? Dan kun je aan de linkerkant de zoekresultaten filteren op collectie. Kies daar tussen Bibliotheek, Documentatie, Kranten en Periodieken.

Iets gevonden?
Heb je iets gevonden dat je zou willen inzien? De historische bilbiotheek en documentatie is alleen te bekijken op onze studiezaal. Boeken, tijdschriften, kranten en dergelijke zijn niet digitaal beschikbaar via onze website. Afhankelijk van het onderwerp is het in te zien op onze studiezaal in Breukelen of onze studiezaal in Weesp. Je herkent de Weesper collectie aan de 'W' in onze code, bijvoorbeeld HB-W-1571. Dit betreft een boek van G. Vergeer over de Sint-Laurentiuskerk in Weesp en dit boek is om die reden in te zien op onze locatie in Weesp. Via dit afsprakenformulier kun je een afspraak maken.

 

Jokertekens

Je kunt in onze zoekmachines zogenoemd wildcards of jokertekens gebruiken. Met een ? (vraagteken) vervang je 1 letter en met een * (asterisk/sterretje) vervang je een willekeurig aantal letters. Met de zoekopdracht vereniging vind je precies dat woord. Met de zoekopdracht vereniging* vind je ook verenigingen, verenigingsblad, verenigingsactiviteit et cetera.

Het plaatsen van één of meer wildcards kan veel invloed hebben op de resultaten. Bijvoorbeeld, met de zoekopdracht sport vind je 1 zoekresultaat, met de zoekopdracht sport* stijgt dit aantal naar 105.

Een zoekterm kan niet met een vraagteken of een sterretje beginnen. het sterretje kan na de derde letter worden geplaatst en het vraagteken na de eerste letter. Bijvoorbeeld pa* of ?aard kunnen doen niet, maar paa* en p?ard kunnen dus wel.

Met een - (minnetje) kun je bepaalde zoektermen uitsluiten. je bent bijvoorbeeld alleen op zoek naar de familie Boer en niet naar De Boer of Den Boer. Geef in dat geval in het veld 'tussenvoegsel' het volgende aan: -de -den ( 'minnetje' 'de' spatie 'minnetje' 'den'). Je zult zien dat je dan alleen 'Boer' vindt. Datzelfde geldt ook voor de 'rol' die iemand vervult.

Voor meer informatie over jokertekens zie de website van Archieven.nl.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.