Zoekhulp bij stamboomonderzoek
- Details
- Categorie: Ongecategoriseerd
- Gepubliceerd: woensdag 18 november 2020 15:10
- Geschreven door Marloes Koelewijn
- Hits: 8078
Stamboomonderzoek of genealogisch onderzoek kan op allerlei manieren. Begin altijd met het verzamelen van gegevens over je ouders, grootouders en andere familieleden. Vooral geboortedata en woonplaatsen zijn van belang. Met behulp van deze gegevens kun je verder zoeken in de burgerlijke stand (vanaf 1811), bevolkingsregisters (circa 1850-1940) en doop-, trouw- en begraafboeken (DTB) van vóór 1811.
Klik hier voor de zoekwijzer Doop -Trouw- en Begraafregisters
Klik hier voor de zoekwijzer Burgerlijke Stand
Klik hier voor de zoekwijzer Historische Bibliotheek en Documentatie
Op onze site kun je op verschillende manieren zoeken in deze bronnen.
1) Zoek op personen
2) Zoek in archieftoegangen
1. Zoek op personen
In het menu onder de tab ‘zoeken in alles’ ga je naar de pagina ‘zoek op personen’. Via deze pagina kun je zoeken naar een persoon in meerdere bronnen tegelijk.
Linksboven is er een zoekbalk die je kunt uitklappen door op de twee pijltjes ernaast te klikken. Hier kun je de gegevens invullen van de persoon waar je naar zoekt.
Je kunt de zoekresultaten filteren op diverse kenmerken, waaronder de gemeente of plaats en bronsoort.
Bij het aanklikken van een persoonsnaam in de zoekresultaten, opent een detailscherm met daarin een overzicht van alle beschreven gegevens uit de bron. Door het aanklikken van het + teken worden meer gegevens van de betreffende persoon zichtbaar. In sommige gevallen zijn er scans aanwezig. In dat geval worden deze onder de beschrijving getoond. Zijn er geen scans aanwezig? Dat betekent dat dit specifieke stuk nog niet gedigitaliseerd is. Je bent dan van harte welkom op onze studiezaal om te papieren stukken in te zien!
2. Zoeken in archieftoegangen
Als je niet direct op de naam van een persoon wilt zoeken, maar in de bronnen zelf wilt kijken kan dat via de archieftoegangen. Archieftoegangen bevatten een overzicht van beschrijvingen van archiefstukken die in dat archief zitten, zo’n overzicht noem je een inventaris. Archieftoegangen bevatten ook vaak een inleiding met de geschiedenis van het archief, hierdoor krijg je direct veel achtergrondinformatie.
Je kunt op twee manieren bij de genealogische bronnen terecht komen.
1. Bij het tabblad ‘zoeken in alles’ kun je naar ‘overzicht bronnen’ gaan. Hier kun je klikken op de plus voor ‘archieftoegangen’ en vervolgens op de plus voor ‘genealogische bronnen’. Hier vind je dan een overzicht van de belangrijkste genealogische bronnen van ons werkgebied.
2. De andere optie is via het tabblad ‘zoeken in alles’ en dan ‘zoek in alle archieven’. Hier kun je met een zoekterm door al onze archieven zoeken. De resultaten kun je filteren door aan de rechterkant een gemeente of plaats te selecteren. Ook kunt u hier op de hoofdrubriek ‘genealogische bronnen’ filteren. Je zoekt dan in dezelfde bronnen als bij het ‘overzicht bronnen’. Dat overzicht vind je hier.
Zoektips
• Als je naast het zoekveld linksboven op de twee pijltjes naar beneden klikt, bij zoeken op personen, kun je met het plus-teken naast ‘Persoon’ extra zoekregels toevoegen zodat je op een combinatie van twee personen (of meer) kunt zoeken.
• Namen werden vroeger sterk uiteenlopend gespeld. Daarom kan het zo zijn dat je een bepaalde persoon niet vindt, omdat diens naam net iets anders is gespeld. Denk aan Harry of Harrie, Dieuwertje of Diewertje en Jeanette of Janette. Als je het zoekveld weer uitklapt met de twee pijltjes naar beneden, dan staat er links onderaan ‘zoektips!’. Hier ziet je meer tips en wildcards die het zoeken makkelijker maken.
Scans downloaden
De scans die beschikbaar zijn kun je meestal ook downloaden. Dat kan door onder de afbeelding te klikken op ‘Download deze scan als jpg’. Een andere optie is via het selecteer symbool (de tweede van rechts). Hiermee kun je een deel van de scan selecteren en die uitsnede opslaan.
Bronnen
De drie belangrijkste bronnen bij genealogisch onderzoek zijn:
- Doop-, trouw- en begraafboeken (DTB). Voordat de burgelijke stand in 1811 werd ingevoerd, werden alle geboortes, huwelijken en overlijden gerigistreerd door de kerken.
- Burgelijke stand, vanaf 1811. Onder het bewind van Napoleon werd in 1811 de burgerlijke stand ingevoerd. Hierin staan alle geboorten, huwelijken en overlijdens. Voor gegevens van de burgerlijke stand gelden beperkingen aan de openbaarheid om de privacy van nog levende personen te beschermen. Geboorteaktes zijn na 100 jaar openbaar, huwelijksakten na 75 jaar en overlijdensakten na 50 jaar.
- Bevolkingsregisters, c. 1850-1940. In 1850 kregen gemeenten de opdracht stelselmatig bij te houden wie er precies in een gemeenten woonden. In het bevolkingsregister vind je veel informatie zoals gezinssamenstelling, woonadres, geloofsovertuiging, beroep en zo voort.
Mocht je vastlopen in je onderzoek of vragen hebben, neem dan vooral contact met ons op! Wij zijn op dinsdag, woensdag en donderdag van 09:00-12:00 en van 13:00-16:00 bereikbaar via chat, mail en telefoon.
Tweet |