Coronacollectie

Categorie: Ongecategoriseerd
Gepubliceerd: donderdag 07 oktober 2021 10:46
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 2636

We leven in een uitzonderlijke tijd die veel mensen nog lang zullen herinneren. In maart 2020 hield de coronacrisis de maatschappij volledig in de greep met alle gevolgen van dien; de sluiting van horeca, scholen, musea en theaters. De stille straten, het thuiswerken en thuis les krijgen. Bruiloften en begrafenissen die op vreemde en verdrietige manieren plaatsvonden. De gedesinfecteerde winkelkarren en plastic schermen bij de kassa’s in de supermarkten. Hierover werd veel digitaal en via sociale media gecommuniceerd, maar er werden ook briefkaarten gestuurd, pamfletten opgehangen in winkels en foto's en films gemaakt. Wij bevonden ons midden in de coronacrisis, en midden in het maken van geschiedenis.

Het gaat gelukkig steeds meer de goede kant op. Er is inmiddels een vaccin, de evenementenbrache mag weer draaien en de anderhalvemeterregel is afgeschaft. Toch zijn er nog steeds ingrijpende maatregelen die wij in het dagelijks leven treffen, denk aan de coronapas of sluiting van horeca om 12 uur.

Over 100 jaar lezen onderzoekers over de corona-epidemie van 2020/2021, en zowel overheidsarchieven als particuliere archieven zullen dan van groot belang zijn voor hun onderzoek. Om deze reden willen wij, het RHCVV, samen met andere archiefdiensten en erfgoedinstellingen een (digitaal) archief op te bouwen over het coronavirus en de gevolgen daarvan voor Nederland en onze regio in het bijzonder. Om deze informatie veilig te stellen roept het RHCVV de hulp in van inwoners van de gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen, De Bilt en Weesp. In maart 2020 zijn wij begonnen met het aanleggen van deze 'coronacollectie'. Het is nog steeds mogelijk hierbij te helpen! Op deze pagina lees je meer over het aanleveren van materiaal, over de coronacollectie zelf en kun je een kijkje nemen in wat wij het afgelopen jaar hebben opgenomen in de collectie én online hebben gezet.

 

Bouw mee aan het archief over de coronapandemie

Lees hier meer informatie over het aanleveren van materiaal voor onze coronacollectie.

 

Wat hebben wij tot nu toe in onze collectie?

Sinds maart 2020 hebben wij veel materiaal mogen ontvangen van burgers die ons helpen met de aanleg van het archief over de coronapandemie. Van video's tot posters, van foto's tot brieven. Een deel van de coronacollectie staat online. Zo vind je hier een selectie aan wat we in het eerste half jaar van de pandemie ontvingen en hier vind je het eerste deel van de collectie die in het voorjaar van 2021 online is gekomen. Ook zijn er veel foto's in onze beeldbank online gekomen en hebben wij per gemeente een online inventaris aangemaakt met het ingezamelde coronamateriaal. Klik hier voor de beeldbank en hier voor de online inventarissen.

 

Video's en interviews

Om onze coronacollectie aan te vullem met persoonlijke verhalen hebben wij documentairemaakster Paula Zimmerman de opdracht gegeven om onze vier gemeenten in te trekken en gesprekken aan te gaan over de impact van de coronacrisis Zij heeft een vierluik gemaakt waarin mensen vertellen hoe corona invloed heeft gehad op het dagelijks leven. Paula spreekt hierin met onder andere zorgmedewerkers, een predikant en iemand die werkzaam was in de evenementenbrache. Dit interessante vierluik vind je hier. Ook Zijn de vier burgemeesters van onze vier gemeenten geintevriwd: Sjoerd Potters van gemeente De Bilt, Maarten Divendal van gemeente De Ronde Venen, Ap Reinders van gemeente Stichtse Vecht en Bas Jan van Bochove van de gemeente Weesp. Zij vertellen hoe zij als burgemeester de coronacrisis hebben beleefd, wat impact heeft gemaakt en waar ze tegenaan liepen. Dit vierluik vind je hier.