Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Eerste deel coronacollectie RHCVV online beschikbaar

Net als veel andere archiefdiensten zijn wij in maart 2020 begonnen met het aanleggen van een coronacollectie: een collectie bestaande uit beeld en informatie die de gevolgen en impact van de coronacrisis binnen onze regio vastleggen. Hiervoor riepen wij de hulp in van de bewoners van de gemeenten De Bilt, Weesp, Stichtse Vecht en De Ronde Venen. Verspreid over 2020 hebben wij geregeld oproepen geplaatst op sociale media en in lokale kranten met de vraag om corona-gerelateerd materiaal naar het archief te sturen. Dit werd vaak gedaan aan de hand van een thema, bijvoorbeeld sporten, verjaardagen, diploma-uitreikingen, Sinterklaas en Kerst. Hier werd gehoor aangegeven, wij hebben enorm veel materiaal mogen ontvangen.


Een van de eerste papieren schenkingen bestond uit een aantal posters en stickers van een bestikkering- en beletteringsbedrijf uit Weesp met daarop de tekst “Trots op onze zorghelden”. Deze waren gratis bij het bedrijf af te halen voor iedereen die de zorg met een dergelijke poster wilde steunen. Ook werden er bij rondjes van medewerkers door de gemeenten verschillende spullen opgehaald bij winkels. Dit waren bijvoorbeeld aanplakbiljetten met coronamaatregelen, lint met daarop de tekst anderhalve meter en zelfs een anderhalve meter button voor op een tas. Daarnaast kwam er ook antwoord op de oproep van het RHCVV om sinterklaasgedichten en kerstkaarten in te sturen. In de gedichten en op deze kaarten wordt geregeld verwezen naar corona en alles wat er nu anders gaat. Van een aantal restaurants die tijdens de lockdowns zijn gaan bezorgen hebben wij de menukaarten gekregen.
Wij zijn druk bezig de collectie zo snel mogelijk online toegankelijk te maken, zodat ook jij vanuit huis de collectie kan bekijken. Ondertussen is een deel van de collectie (de foto's, kaarten en posters) beschreven en te bekijken op onze website. De collectie vind je hier.

De digitale collectie

Naast alle posters, foto's en affiches die wij per post ontvingen kregen wij ook veel digitaal materiaal toegestuurd. Bewoners stuurden ons via email, facebook en soms zelfs Whatsapp verschillende filmpjes en foto's toe. Ook dit materiaal hopen wij zo snel mogelijk online toegankelijk te maken. Hieronder vind je een greep uit deze digitale collectie.

De Bilt
Uit De Bilt ontvingen we onder andere veel foto’s van de Fotoclub Bilthoven, waaronder foto’s van dagelijkse situaties en foto’s van kunstwerken die verband houden met corona. Meneer Boorsma stuurde ons foto’s van de omgeving van Hollandsche Rading, waar ook in de natuurgebieden maatregelen zijn genomen tegen corona. Ook kregen wij van mensen foto’s toegestuurd van in de achtertuin sportende buren, het draaien van muziek op de parkeerplaats van een verzorgingstehuis en schermen met coronaregels tijdens de boerenprotesten bij het RIVM (juli 2020). 

 Coronacollectie 2020 tot nu toe 7
Aangeleverd door meneer Boorsma, foto van fietspad met maatregel 'houd 1,5 meter afstand'.

Coronacollectie tot nu toe 2020 4

Aangeleverd door de heer R. Feleus. Lezen van de coronamaatregelen via teletekst.

Weesp
Wij ontvingen van de Protestantse Kerk Weesp en Driemond een flyer voor hun digitale kerstwandeling. Vanwege de coronamaatregelen kon de wandeling niet fysiek plaatsvinden. Bibliotheek Gooi en Meer heeft de coronamaatregelen, die door het jaar heen werden aangepast, bijgehouden op de eigen website. Zij stuurden een overzicht van deze verschillende webpagina’s. Versa Welzijn Weesp stuurde een digitale variant van een kaartje waarop vrijwilligers konden aangeven boodschappen voor iemand te willen doen. Daarbij zat een lijst met richtlijnen hoe corona-proof boodschappen te doen, die door de organisatie werd uitgedeeld aan deze (nieuwe) vrijwilligers.

Coronacollectie 2020 tot nu toe 5
Aangeleverd door de Protestantse Kerk Weesp en Driemond,
flyer voor de digitale kerstwandeling december 2020.

Coronacollectie 2020 tot nu toe 2
Aangeleverd door Versa Welzijn Weesp, vrijwilligerskaartje.

Stichtse Vecht
De Foto- en Videoclub Loenen schonken hun corona-foto’s en ook de chatgeschiedenis van hun speciale corona-appgroep. Daarnaast ontvingen wij van mensen veel foto’s en filmpjes van winkels met doorgevoerde coronamaatregelen, bijzondere situaties bij verzorgingstehuizen en zelfs een felicitatiefilmpje voor een leerling van Theo Franke, toezichthouder bij het Broklede College (Breukelen). Ook stuurde verschillende mensen materiaal in over Martine Dannenberg. In weer en wind speelde zij op haar bugel op straat bij seniorenflats, voor mensen die jarig waren en op de toren van de Pieterskerk.

Coronacollectie 2020 tot nu toe 8
Aangeleverd door Martine Dannenberg, Martine Dannenberg met haar bugel.

Coronacollectie 2020 tot nu toe 3
Aangeleverd door de heer G. Hof, Luchtfoto Breukelen.

De Ronde Venen
Anneke van der Lee was de eerste schenker aan de coronacollectie en drukte meteen een positieve stempel op de coronacollectie door foto’s van haar krijttekeningen met opbeurende teksten te schenken. Verder ontvingen wij uit De Ronde Venen veel foto’s van Fotoclub Abcoude, radio-uitzendingen van RTV Ronde Venen en foto’s van de 4-5 mei actie van de Protestantse Gemeente ‘De Morgenster’ in Vinkeveen.

Eva - Coronacollectie 8
Aangeleverd door Anneke van der Lee, vrolijke krijttekening met opbeurende tekst.

Coronacollectie 2020 tot nu toe 6
Aangeleverd door Fotoclub Abcoude, mensen op 1,5 meter afstand in de rij voor de ijskraam.

Verzamelen in 2021: insturen kan nog steeds!
Wij zijn ontzettend blij met alle schenkingen die we tot nu toe hebben gekregen. Stuk voor stuk zijn de aanwinsten waardevolle toevoegingen aan het archief. Dankzij de hulp van alle schenkers kunnen wij een duidelijk beeld van de coronacrisis in de regio De Bilt, Weesp, Stichtse Vecht en De Ronde Venen bewaren voor de toekomst.
Wij gaan in 2021 door met het verzamelen van digitale en analoge stukken voor de coronacollectie. Er is nog specifieke interesse in stukken van kerken, scholen en zorgorganisaties. Wil je iets aan ons schenken? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.