Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Selecteer blogs uit de gemeente:

Indiceren notariële archieven

Vleselijke conversatie” in notariële archieven

Wie is de vader van het kind van Soetje Cornelis? Bron: GAW138 Oud-notarieel archief tot 1843, inv.nr. 5238, aktenr. 81
 

Weesp, 5 november 1732. Soetje Cornelis is ongehuwd én zwanger.  Iets wat in de achttiende eeuw een grote schande is. Wie de vader van haar kind is weet niemand, behalve Soetje zelf.

Voor notaris Cornelis Hoet verklaart de vroedvrouw dat zij Soetje niet “in haar groodste nood” zal helpen wanneer ze de vader van haar kind niet noemt.    Om toch fatsoenlijk te kunnen bevallen noemt Soetje uiteindelijk toch de naam van de vader.

Nog diezelfde dag verschijnen er ook twee mannen voor notaris Hoet. Er wordt een akte opgemaakt waarbij zij verklaren dat er meerdere keren “vleselijke conversatie“is geweest tussen de vader van het kind en Soetje Cornelis. Het bewijs voor het vaderschap is geleverd.

Het verhaal van Soetje Cornelis is een mooi voorbeeld van verhalen die in het notarieel archief voorkomen. Beide akten over de zwangerschap van Soetje zijn een “attestatie“: een akte waarin getuigen een verklaring afleggen. De akten in het notarieel archief zijn erg divers. Naast attestaties bevat het archief ook veel testamenten en boedelbeschrijvingen. Deze akten zijn een belangrijke bron voor genealogen en geven veel informatie over het vermogen van Weespers. Ook de verkoop van onroerend goed, voogdijzaken en ruzies zijn onderwerpen die door notarissen werden vastgelegd.

Indiceren

Het notarieel archief over de periode 1609 – 1842 is de afgelopen jaren deels geïndiceerd door vrijwilligers van het Noord-Hollands Archief te Haarlem. Toen dit archief in september 2013 is overgedragen aan het (voormalige) gemeentearchief Weesp is dit werk voortgezet door een vrijwilliger daar.

De inventarisnummers die door het Noord-Hollands Archief geïndiceerd zijn zullen dit jaar toegankelijk worden gemaakt via de website van het RHC Vecht en Venen. De akten zijn dan op datum, naam en soort akte doorzoekbaar. Wanneer dit gerealiseerd is berichten wij hier over op de website.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.