Het voormalig postkantoor te Bilthoven door J.F. Heppel

Categorie: De Bilt
Gemaakt op donderdag 19 maart 2020 08:52
Gepubliceerd op donderdag 19 maart 2020 08:52
Geschreven door Wouter van Dijk
Hits: 1103

web tekening postkantoor Bilthoven

Recentelijk ontvingen wij een prachtige, ruim honderd jaar oude tekening van het voormalige postkantoor in Bilthoven. De tekening werd ons geschonken door het echtpaar Spaan-Heppel. Mevrouw Heppel is de kleindochter van de tekenaar, Johannes Franciscus Heppel (1878 - 1962). Hij was bouwkundige en bouwopzichter en maakte van veel van de projecten waarbij hij betrokken was tekeningen uit hobbyisme.

 
web foto Heppel

Heppel was onder andere opzichter bij de Landsgebouwendienst, later Rijksgebouwendienst, en betrokken bij de bouwprojecten van de architect Joseph Crouwel (jr). Projecten waaraan hij werkte waren onder andere het Hoofdpostkantoor in Utrecht aan het Neude (geopend 1924), het Laboratorium voor vergelijkende physiologie in Utrecht (gebouwd 1935, in 1989 gesloopt) en het Postkantoor in Doetinchem (geopend 1920, nu stadsmuseum). Crouwel werkte veel in de Amsterdamse Schoolstijl, wat goed zichtbaar is in bijvoorbeeld de postkantoren in Utrecht en Doetinchem. Ook het postkantoor in Bilthoven heeft expressionistische elementen, al zijn die minder uitgesproken dan bij de Utrechtse en Doetinchemse tegenhangers. Dit gebouw is niet van de hand van Crouwel maar van Rijksbouwmeester Henry Teeuwisse, voor wie Heppel ook veel projecten begeleid heeft. Van veel van deze gebouwen heeft hij, tijdens de bouw of vlak voor oplevering, zelf pentekeningen vervaardigt.

  web foto postkantoor Bilthoven

De tekeningen zijn voor zover bij de familie bekend door J.F. Heppel in zijn vrije tijd gemaakt. Waarschijnlijk maakte hij tijdens het werk op de bouw een potloodtekening of schets, waarvan hij dan later thuis een pentekening maakte die hij vervolgens inkleurde. De tekeningen die de familie nog in bezit heeft zijn alle ingelijst of ingelijst geweest en hebben allen hetzelfde papierformaat en zitten of zaten in vergelijkbare lijsten. Waarschijnlijk zijn er nog veel meer geweest, de familie vermoedt dat Heppel de gewoonte had om van ieder bouwproject een dergelijke perspectieftekening te maken. En soms twee vanuit verschillende perspectieven, zoals het geval is bij het laboratorium in Utrecht, het Postkantoor aan het Neude in Utrecht en het postkantoor in Doetinchem. De tekeningen waren zijn priv├ębezit en hingen thuis aan de muur. Na zijn dood zijn de tekeningen onder verschillende nazaten in de familie verspreid geraakt.