Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Openingstijden studiezalen

Vanwege de aangescherpte richtlijnen rond het coronavirus zijn onze openingstijden tot en met 28 april aangepast. 

De studiezalen in zowel Breukelen als in Weesp zijn gesloten voor publiek. Online onderzoek is uiteraard gewoon mogelijk en ook zijn onze medewerkers via de chat, e-mail en telefonisch bereikbaar. Voor specifiek onderzoek dat naar uw idee op dit moment doorgang zou moeten vinden kunt u contact met ons opnemen via info@rhcvechtenvenen.nl of telefoon 0346 – 259425.

 

Studiezaal Breukelen (regulier)

Dinsdag: 9:00 - 16:00 uur
Woensdag: 9:00 - 16:00 uur
Donderdag: 9:00 - 16:00 uur
Overige dagen gesloten

 

Studiezaal Weesp (regulier)

Maandag: 9:00 - 12:00 uur
Dinsdag: 9:00 - 12:00 uur
Overige dagen gesloten


Voor het doen van historisch onderzoek is het verstandig vooraf een afspraak te maken maar niet noodzakelijk.

Voor het inzien van bouwdossiers dient u wel vooraf een afspraak te maken.

Studiezalen

In Breukelen is de hoofdvestiging en grootste studiezaal voor bezoekers en onderzoekers. In het stadskantoor van Weesp vindt u een dependance van het Regionaal
 Historisch Centrum Vecht en Venen. Een bezoek aan onze studiezaal is gratis. Duik in de archieven, zoek in de beeldcollectie of maak gebruik van de bibliotheek met historische boeken. Wij helpen u graag bij uw onderzoek.

Voorafgaand aan uw bezoek kunt u op deze website uw bezoek voorbereiden door bijvoorbeeld te zoeken in de online inventaris, bibliotheekcatalogus, beeldbank, personendatabase en woonomgeving. 

Bij een eerste bezoek aan een van onze studiezalen wordt u, indien u wenst, wegwijs gemaakt door één van de medewerkers. De medewerkers helpen u graag op weg met het gebruik van bronnen en overzichten.

Ten behoeve van onze eigen verantwoording en verslaglegging registreren we in ons dagregister uw naam, woonplaats leeftijdscategorie en doel van uw bezoek. Deze gegevens worden aan het einde van de dag opgenomen in een geanonimiseerd statistisch overzicht. De dagregisters worden dagelijks vernietigd. Op deze manier voldoet de gegevens verwerking aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Uw gegevens worden niet aan derden ter inzage gegeven. Het inschrijven en het inzien van de archieven is kosteloos.

Bezoekadres Breukelen
Schepersweg 6e
3621JK Breukelen

Telefoon: 0346-259425
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(
ook voor vragen over de locatie Weesp)

Bezoekadres Weesp
Nieuwstraat 70A
1381 BD Weesp
Postadres
Postbus 120
3620 AC Breukelen

Openingstijden Locatie Breukelen

In onze centrale vestiging in Breukelen vindt u een studiezaal, tentoonstellingsruimte en coffeecorner. U kunt van dinsdag t/m donderdag van 9.00 tot 16.00 uur zonder afspraak terecht in Breukelen.

In de studiezaal kunt u de originele archiefstukken van archieven uit De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht inzien. Daarnaast beschikt het RHC ook over een uitgebreide historische bibliotheek over het werkgebied. In de studiezaal is gratis Wifi beschikbaar en zijn er genoeg stopcontacten aanwezig voor uw laptop of tablet.

In de tentoonstellingsruimte kunt u tijdens openingstijden kosteloos steeds wisselende tentoonstellingen bezichtigen. Naast de studiezaal en een tentoonstellingsruimte beschikt deze locatie ook over een coffeecorner waar u kunt genieten van een kop koffie of thee en waar u tevens uw eigen hapje kunt nuttigen.

Openingstijden Locatie Weesp

De kleine studiezaal in het Stadskantoor in Weesp is twee ochtenden per week open van 9.00 tot 12.00 uur. Op deze locatie worden de archieven en een uitgebreide historische bibliotheek bewaard met betrekking op Weesp. U hoeft voor het verrichten van historisch onderzoek geen afspraak te maken.

Inzage in de bouwtekeningen kan alleen op afspraak op maandag- of dinsdagmiddag tussen 13.00 en 16.00 uur. U kunt hier een verzoek tot inzage indienen.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.