Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Openingstijden studiezalen

Studiezaal Breukelen

Dinsdag: 9:00 - 16:00 uur
Woensdag: 9:00 - 16:00 uur (op afspraak)
Donderdag: 9:00 - 16:00 uur
Overige dagen gesloten

 

Studiezaal is op afspraak geopend op:

 • Op alle woensdagen. U kunt hier een afspraak maken.

Studiezaal is gesloten op:

 • Donderdag 10 mei (Hemelvaartsdag)
 • Dinsdag 25 december (Eerste Kerstdag)
 • Woensdag 26 december (Tweede Kerstdag)
 • Donderdag 27 december
 • Dinsdag 1 januari 2019 (Nieuwjaarsdag)

Studiezaal Weesp

Maandag: 9:00 - 12:00 uur
Dinsdag: 9:00 - 12:00 uur
Overige dagen gesloten


Voor het doen van historisch onderzoek is het verstandig vooraf een afspraak te maken maar niet noodzakelijk. Voor het inzien van bouwdossiers dient u wel vooraf een afspraak te maken.

Locatie is gesloten op:

 • Maandag 1 januari (Nieuwjaarsdag)
 • Maandag 2 april (Tweede Paasdag)
 • Maandag 21 mei (Tweede Pinksterdag)
 • Maandag 11 juni (studiedag)
 • Dinsdag 12 juni (studiedag)
 • Maandag 3 december
 • Maandag 24 december
 • Dinsdag 25 december (Eerste Kerstdag)
 • Dinsdag 1 januari 2019 (Nieuwjaarsdag)

Extra openingstijden i.v.m. studiedagen:

 • Woensdag 13 juni 9.00-12.00 uur

Studiezalen

Iedereen is welkom in onze studiezalen. Voorafgaand kunt u op deze website uw bezoek voorbereiden door bijvoorbeeld te zoeken in de online inventaris, bibliotheekcatalogus, beeldbank, personendatabase en woonomgeving.

Bij een eerste bezoek aan een van onze studiezalen wordt u wegwijs gemaakt door één van de medewerkers. De medewerkers helpen u graag op weg met het gebruik van bronnen en overzichten. Indien u originele archiefstukken op gaat vragen wordt u gevraagd een bezoekersregistratieformulier in te vullen. De gegevens die u hierop invult worden uitsluitend voor statistieke doeleinden en in het geval van schade of diefstal gebruikt. Uw persoonlijke gegevens vallen onder de Algemene verordening gegevensbescherming en worden niet aan derden ter inzage gegeven. Het inschrijven en het inzien van de archieven is kosteloos.

Locatie Breukelen

In onze centrale vestiging in Breukelen vindt u een studiezaal, tentoonstellingsruimte en coffeecorner. U kunt twee dagen per week zonder afspraak terecht in Breukelen. Dit geldt voor de dins- en donderdagen. Voor de woensdagen dient u wel een afspraak te maken. Dit kan via ons afsprakenformulier.

In de studiezaal kunt u de originele archiefstukken van archieven uit De Bilt, De Ronde Venen en Stichtse Vecht inzien. Daarnaast beschikt het RHC ook over een uitgebreide historische bibliotheek over het werkgebied. In de studiezaal is gratis Wifi beschikbaar en zijn er genoeg stopcontacten aanwezig voor uw laptop of tablet.

In de tentoonstellingsruimte kunt u tijdens openingstijden kosteloos steeds wisselende tentoonstellingen bezichtigen. Naast de studiezaal en een tentoonstellingsruimte beschikt deze locatie ook over een coffeecorner waar u kunt genieten van een kop koffie of thee en waar u tevens uw eigen hapje kunt nuttigen.

Locatie Weesp

De kleine studiezaal in het Stadskantoor in Weesp is twee ochtenden per week open van 9.00 tot 12.00 uur. Op deze locatie worden de archieven en een uitgebreide historische bibliotheek bewaard met betrekking op Weesp. U hoeft voor het verrichten van historisch onderzoek geen afspraak te maken.

Inzage in de bouwtekeningen kan alleen op afspraak. Dien hier een verzoek tot inzage in.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.