Logo

Advertenties

Dat in tijden van crisis reclamemakers op een creatieve manier handig op de crisis inspelen, hebben we de afgelopen maanden wel gemerkt. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er door de ondernemers ingespeeld op de actuele situatie. In de advertenties valt op dat er met name op de tekorten werd ingespeeld, zowel op het voedsel- als het textieltekort. Daarnaast werd er in de advertenties alvast vooruitgekeken naar de periode na de bevrijding.

In het mededelingenblad van de Pijpenclub, later de Abcouder Sportclub genoemd, konden bedrijven een advertentie plaatsen. In het voorjaar van 1945 was er als gevolg van de Hongerwinter te weinig voedsel, maar volgens de plaatselijke bakker was de kwaliteit van zijn brood er niet minder om.1

 

Verbod tot vlaggen 3
Afbeelding: RHCVV, 1122 Pijpenclub, later de Abcouder Sportclub,
1937-1965, inventarisnummer 5, mededelingenblad maart 1945.

 

De schoenmaker van Abcoude gaf in zijn advertentie op rijm aan dat de situatie zwaar was, maar dat hij na de bevrijding de schoenen snel zou repareren. In de advertentie klinkt door dat de bevrijding voorhanden was. Deze advertentie verscheen dan ook in het mei-nummer, maar het blad was net voor de bevrijding al gedrukt.2 Vandaar dat de redactie van het blad een bijschrift had toegevoegd, waarin stond dat het echte bevrijdingsnummer er nog aankwam.

 

Verbod tot vlaggen 3
Afbeelding: RHCVV, 1122 Pijpenclub, later de Abcouder Sportclub,
inventarisnummer 5, mededelingenblad mei 1945.

 

In het programma van het Bevrijdings- en Oranjefeest dat op 30 en 31 augustus in Nigtevecht ter ere van de bevrijding én de verjaardag van Koningin Wilhelmina werd georganiseerd, stond in vele advertenties de bevrijding centraal. Zo ook in onderstaande advertentie, waar brandstoffen en oliën werden aangeprezen.3 Ook deze advertentie is in dichtvorm, iets wat destijds blijkbaar vaker voorkwam. 

 

Verbod tot vlaggen 3
Afbeelding: RHCVV, 1091 Hervormde gemeente Nigtevecht, 1580-1993,
inventarisnummer 225, Programma van het Bevrijdings- en Oranjefeest.

 

Bronnen:
1. RHCVV, 1122 Pijpenclub, later de Abcouder Sportclub, 1937-1965, inventarisnummer 5, mededelingenblad maart 1945.
2. RHCVV, 1122 Pijpenclub, later de Abcouder Sportclub, inventarisnummer 5, mededelingenblad mei 1945.
3. RHCVV, 1091 Hervormde gemeente Nigtevecht, 1580-1993, inventarisnummer 225, Programma van het Bevrijdings- en Oranjefeest.
 
« Terug naar het overzicht    « Noodcomité    Bevrijdingsdag »