Tentoonstellingen
'Arm en Rijk in Vecht en Venen'
In het Jaar van de Buitenplaats dromen we weg in de vele buitens en de prachtige tuinen die dit jaar opengesteld zijn voor publiek. Velen van ons hebben een romantisch beeld van het vroegere leven op de buitenplaats. Deze rijkdom was echter maar voor weinigen weggelegd. Veel Nederlandse gezinnen balanceerden op de grens van het bestaansminimum. Wanneer het slecht ging met de economie was menigeen veroordeeld tot de bedelstaf of armenzorg.
De Gouden Eeuw was de periode van rijkdom in de Nederlanden. In de achttiende eeuw verloor de Republiek zijn belangrijke handelspositie aan Engeland. Mede als gevolg van internationale ontwikkelingen werden kinderen van ondernemende kooplieden renteniers en de economie raakte langzaam in het slop.
Na het vertrek van de Fransen, in 1813, lag de Nederlandse handel nagenoeg stil. Nederland moest haar handelspositie weer opnieuw zien op te bouwen. “Koopmankoning” Willem I liet nieuwe wegen aanleggen en een groot aantal kanalen graven.
Pas na 1890 maakte de industrialisatie in Nederland een sterke groei door. Veel mensen trokken naar één van de fabrieken. Hun woon-, leef- en werksituatie was veelal slecht: onhygiënische huisvesting, gevaarlijk werk en lange werkdagen. Sociale wetgeving kwam tot stand. Er werden nieuwe arbeiderswijken gebouwd in de grote steden en wetten aangenomen ter verbetering van de leef- en werksituatie.
De tentoonstelling Arm en Rijk in Vecht en Venen toont u de sociale tegenstellingen in de achttiende, negentiende en twintigste eeuw in onze regio. Aan de hand van foto’s schetsen wij een beeld van de tegenstellingen tussen de armen en de rijken in de gemeenten Stichtse Vecht, De Ronde Venen en De Bilt.
Het personeel op de gemeentewerf van De Bilt
De gemeentewerf in De Bilt met rechts het ongeschoolde grondpersoneel. Zij waren geen ambtenaar en in een strenge winter was er voor hen vaak geen werk. Door middel van werkverschaffing en uitdelingen van kleding, brandstof en voedsel werden de werklozen de winter doorgeholpen. De grote man links is inspecteur van politie Arie van Dulst.