Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

75 Jaar Vrijheid in het Poldermuseum

Tot en met 31 oktober 2020 is de tentoonstelling 75 Jaar Vrijheid in het Poldermuseum te Waverveen te zien. Een bijzondere tentoonstelling met een groot aantal originele stukken uit de Tweede Wereldoorlog, verzameld door Jan Compier (oprichter van het museum) en samengesteld in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen (RHCVV).

Ter herdenking van de bevrijding organiseert het Poldermuseum de tentoonstelling ’75 jaar vrijheid’ met stukken uit eigen verzameling. Jan Compier heeft door de jaren heen een bijzondere collectie aan documenten en materialen verzameld, zoals identiteitsboekjes, voedselbonnen, proclamaties, originele (verzets) kranten, strooifoto’s van het Koninklijk Huis, een Jodenster en dagboeken van zowel slachtoffers als van NSB-ers.
Een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling bestaat uit de nalatenschap van Chris van der Linden. Hij was amateur historicus met een grote passie voor het onderzoek naar de zes oorlogsvliegtuigen die zijn neergestort in wat nu de gemeente De Ronde Venen is.
Jan vind het erg belangrijk te laten zien dat geschiedenis niet zwart wit is. “Je weet niet van jezelf wat jij allemaal zou moeten doen om bijvoorbeeld je gezin te beschermen als er oorlog uitbreekt. Sommigen hebben bewust de keuze gemaakt, maar heel veel mensen hadden geen keuze. Net als het RHCVV vind ik het heel belangrijk om deze verschillende kanten te tonen, om te zorgen voor bewustwording. Het besef dat oorlog weer heel makkelijk kan gebeuren”.
Het RHC Vecht en Venen werkt mee aan het samenstellen van deze tentoonstelling omdat het enerzijds het zo’n bijzondere collectie is en anderzijds omdat het niet vergeten mag worden. Herdenken is herinneren voor de toekomst.

Praktische informatie
De tentoonstelling ’75 jaar vrijheid’ is tot en met 31 oktober 2020 te bezoeken in Het Poldermuseum in Waverveen, Botsholsedwarsweg 13a, 3646 AJ Waverveen. Het museum kent geen vaste openingstijden en is op afspraak te bezoeken van woensdag t/m zaterdag, bel voor een afspraak Jan Compier tel: 0297 582464.

 Poldermuseum 5

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.