Activiteitenkalender: Cursus Paleografie

Categorie: Ongecategoriseerd
Gepubliceerd: vrijdag 19 augustus 2022 14:24
Geschreven door Marloes Koelewijn
Hits: 1660

Dit najaar organiseren wij een beginnerscursus paleografie. Paleografie is het lezen en ontcijferen van oude handschriften. De cursus vindt plaats op donderdagavonden van 19.15 – 20.45 uur, van 15 september t/m 20 oktober (m.u.v. 6 oktober).

Wist je dat mensen in de zeventiende eeuw met een compleet ander handschrift schreven dan wij dat vandaag de dag doen? Ze hanteerden wel hetzelfde alfabet, maar alle letters schreven ze op een andere manier. Misschien ben je tijdens het doen van historisch onderzoek wel eens gestuit op een mooie maar priegelig geschreven bron waar je niet wijs uit kon worden. Wij kunnen je daarmee helpen! In de cursus paleografie leer je de basis van het lezen van schrift uit de zeventiende eeuw. Na een inleiding over de ontwikkeling van het schrift leer je over de belangrijkste afkortingstekens en andere symbolen. Daarna komt de manier van transcriberen (het zo nauwkeurig mogelijk overschrijven) aan bod en lees je diverse teksten afkomstig uit onze archieven.

Praktische informatie
De cursus paleografie bestaat uit 5 lessen. Deze vinden plaats op donderdagavond van 19.15 – 20.45 vanaf 15 september tot en met 20 oktober (m.u.v. 6 oktober) op onze locatie in Breukelen, Schepersweg 6e (in het Cultuurhuis). De kosten van de cursus, inclusief lesmateriaal, koffie en thee, bedragen €85,00 per persoon. Je kunt je voor deze cursus aanmelden via het aanmeldformulier bij onze activiteitenkalender.