Stichtse Vecht

Stichtse Vecht

De gemeente Stichtse Vecht is op 1 januari 2011 ontstaan door samenvoeging van de voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen. De gemeente heeft zo'n 63.000 inwoners. Stichtse Vecht ligt tussen de steden Amsterdam en Utrecht en telt een aantal kernen, veelal bestaand uit dorpen of buurtschappen.Lees meer >>
De Ronde Venen

De Ronde Venen

De Ronde Venen is op 1 januari 2011 ontstaan door de samenvoeging van de voormalige gemeenten Abcoude en De Ronde Venen. De gemeente telt bijna 43.000 inwoners en ligt op een steenworp afstand van Amsterdam, Schiphol en Utrecht. De belangrijkste woonkernen in de gemeente zijn de dorpen en buurtschappen Mijdrecht, Vinkeveen, Waverveen, Wilnis, Abcoude...Lees meer >>
De Bilt

De Bilt

De Bilt is een fusiegemeente die in 2001 is ontstaan na samenvoeging van de gemeenten Maartensdijk en De Bilt. Het gebied dankt zijn bestaan aan de grootschalige ontginningen van het waterrijke veen- en moerasgebied, die in de 12e eeuw zijn begonnen.Lees meer >>
Weesp

Weesp

De geschiedenis van Weesp gaat terug tot ver in de middeleeuwen. In het jaar 1156 komt de naam voor het eerst voor in een oorkonde van de bisschop van Utrecht. De naam “Weesp” betekent: “weide aan het water”. In 1355 krijgt Weesp van hertog Willem van Beieren stadsrechten. Het stadsrecht is één van de oudste archiefstukken van het gemeentearchief...Lees meer >>

Activiteitenkalender

Hier vind je ons overzicht met activiteiten. Zit er iets voor je bij? Onderaan deze pagina kan je je aanmelden.

 0861 20 1

Kinderworkshop cartoon tekenen én drukken (8 t/m 12 jaar)
Woensdag 17 augustus, 09.30 – 10.45 uur, kosten per deelnemer: € 2,50

In het Rampjaar werden veel spotprenten, soort van cartoons, gemaakt, waarbij tegenstanders vaak negatief werden neergezet. Lijkt het je leuk om zelf een cartoon te maken? Kom dan naar deze workshop onder leiding van kunstdocent Robin Kuhlemeier en leer hoe je zelf een cartoon maakt die je meerdere keren kunt drukken. Aanmelden kan via onderstaand formulier.

 20220302 1609591

Tienerworkshop kalligraferen (13 t/m 18 jaar) – museumdocent Robin Kuhlemeier
Woensdag 17 augustus 14.00 – 15.30 uur, kosten per deelnemer: € 2,50

Heb je altijd al eens willen leren hoe je in perspectief schildert? Kom dan naar de tienerworkshop kalligraferen. Kunstdocent Robin Kuhlemeier leert je een moderne variant van kalligraferen, namelijk hoe je een grote letter in perspectief kunt schilderen. Op de afbeeldingen kun je eerdere resultaten van deze workshop bekijken, welke letter zou jij wel willen schilderen?

 0861 20 1

Kinderrondleiding in de tentoonstelling
Zaterdag 20 augustus, om 10.00, 11.00 en 12.00 uur

Aan de hand van je opdrachtenboekje ontdek je alles over het Rampjaar in de regio. Kom erachter waarom de Franssen het dorp Breukelen grotendeels verwoestten, maak je eigen wegstreepgedicht van een brief uit december 1672 en leer trommelen als een echte tamboer.  

Medewerkster educatie en erfgoed Suzanne Lekkerkerker zal aanwezig zijn en neemt je aan de hand van het opdrachtenboekje graag mee op ontdekkingstocht door de tentoonstelling. Aanmelden kan via onderstaand formulier.

 0861 20 1

Cursus Paleografie (5 lessen)
Donderdag 15 september t/m donderdag 20 oktober (m.u.v. 6 oktober), 19.15 tot 20.45. Kosten per deelnemr: € 85,-  inclusief lesmateriaal, koffie en thee.

Wist je dat mensen in de zeventiende eeuw met een compleet ander handschrift schreven dan wij dat vandaag de dag doen? Ze hanteerden wel hetzelfde alfabet, maar alle letters schreven ze op een andere manier. Misschien ben je tijdens het doen van historisch onderzoek weleens gestuit op een mooie, maar priegelig geschreven tekst waar je niet wijs uit kon worden. Wij kunnen je daarmee helpen. In deze cursus paleografie leer je de basis van het lezen van schrift uit de zeventiende eeuw.

Op 6 oktober is er geen les, maar kun je gratis de lezing volgen van Judith Brouwer over briefwisseling uit de zeventiende eeuw. Dit is een interessante aanvulling op de cursus omdat het laat zien wat je allemaal kunt gaan bestuderen na het afronden ervan.

   


Aanmelden activiteit

Wat leuk dat je wil deelnemen aan een van onze activiteiten. Je kunt je aanmelden via onderstaand formulier.

Let op: de velden met een * zijn verplicht om in te vullen.

   

Afgelopen activiteiten

 0861 20 1

Koffielezing en rondleiding in de tentoonstelling
Donderdag 11 augustus, 14.00 – 15.30 uur

In onze archieven liggen ontzettend veel verhalen over het Rampjaar verscholen, eigenlijk te veel voor in de tentoonstelling. Bent u benieuwd naar deze verhalen en heeft u misschien wel een vraag over deze historische periode? Kom dan naar de koffielezing over het Rampjaar door collectiebeheerder en historicus Wouter van Dijk. Na de pauze, met koffie of thee, krijgt u een rondleiding door de tentoonstelling.

 0861 20 1  

Kinderrondleidingen met opdrachten
Zaterdag 6 augustus , om 10.00, 11.00 en 12.00 uur

Aan de hand van je opdrachtenboekje ontdek je alles over het Rampjaar in de regio. Kom erachter wat de gevolgen van de waterlinie voor de boeren waren, hoe de heldhaftige pastoor van Abcoude een ramp wist te voorkomen en bouw een eigen schans van blokken.

Medewerkster educatie en erfgoed Suzanne Lekkerkerker zal aanwezig zijn en neemt je aan de hand van het opdrachtenboekje graag mee op ontdekkingstocht door de tentoonstelling.

 0861 20 1  

Workshop paleografie (lezen van oud 17de-eeuws schrift) voor volwassenen
Zaterdag 30 juli, 10.30 – 12.00 uur

Heeft u weleens een document uit de 17de eeuw geprobeerd te lezen, maar moest u deze poging al snel staken? Kom dan naar de workshop paleografie! Medewerker dienstverlening en collectie Iren de Kruif leert u daarin de basis van het leren lezen van oud schrift. Na enkele korte opdrachten zullen jullie een (deel van een) tekst uit de tentoonstelling gezamenlijk gaan ontrafelen.

 20220716 11353511

Kinderworkshop pamflet tekenen én drukken (8 t/m 12 jaar)
Woensdag 20 juli, 09.30 – 10.45 uur

In het Rampjaar werden veel pamfletten gemaakt, waarbij tegenstanders vaak negatief werden neergezet. Lijkt het je leuk om zelf een pamflet te maken? Kom dan naar deze workshop onder leiding van kunstdocent Robin Kuhlemeier en leer hoe je zelf een pamflet maakt die je meerdere keren kunt drukken. Aanmelden kan via rhcvechtenvenen.nl/activiteiten

Deze workshop maakt deel uit van de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673’. In deze interactieve tentoonstelling is een selectie van bijzondere zeventiende-eeuwse documenten, brieven, verslagen, prenten en boeken te zien. Zij geven een goed beeld van het Rampjaar en de gevolgen voor onze regio.


20220709 1125001

Kinderrondleidingen met opdrachten
Zaterdag 6 augustus, – Om 10.00, 11.00 en 12.00 uur

Aan de hand van je opdrachtenboekje ontdek je alles over het Rampjaar in de regio. Kom erachter wat de gevolgen van de waterlinie voor de boeren waren, hoe de heldhaftige pastoor van Abcoude een ramp wist te voorkomen en bouw een eigen schans van blokken.  

Medewerkster educatie en erfgoed Suzanne Lekkerkerker zal aanwezig zijn en neemt je aan de hand van het opdrachtenboekje graag mee op ontdekkingstocht door de tentoonstelling. Aanmelden kan via rhcvechtenvenen.nl/activiteiten

Deze rondleidingen maken deel uit van de tentoonstelling ‘Soldaten in de streek 1672-1673’. In deze interactieve tentoonstelling is een selectie van bijzondere zeventiende-eeuwse documenten, brieven, verslagen, prenten en boeken te zien. Zij geven een goed beeld van het Rampjaar en de gevolgen voor onze regio.

Om RHC Vecht en Venen goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid.